U KS-u četiri novozaražene osobe, na bolničkom liječenju 30 pacijenata

preporučujemo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 316 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 30 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 16.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 75 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 684 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.795 osoba zaraženih koronavirusom i 51.433 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuju mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, pozivaju i upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 16 pacijenata i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 72 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 56 poziv, a obavljeno je 25 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri nije bilo vakcinacije, a neće je biti ni danas i sutra. Tokom ovih dana bit će održani sastanci operativnih timova zaduženih za provedbu vakcinacije, kao i čišćenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostora u dvorani Zetra.

Nastavak procesa imunizacije planiran je u srijedu, 21. jula 2021. godine.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...