U KS-u143 novozaraženih koronavirusom, oporavilo se 166 pacijenata

preporučujemo

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 924 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavilo 166 pacijenata, a dvije osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 201 pacijent, od kojih 187 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 11,44 posto.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.297 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.723 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 60.562 osobe zaražene koronavirusom, te 57.848 izliječenih.

U toku proteklog dana, aplicirana je 1.521 doza vakcina, i to: 580 na Zetri i 941 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Pročitajte:  U BiH 218 novozaraženih, preminulo 18 osoba

Najnovije

Skupština KS: Klub SDA traži ostavku dr. Benjamina Bejtovića

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun...