U Meksiku uhapšen jedan od bivših kolumbijskih revolucionarnih vođa

Preporučujemo

Jedan od vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), sada 72-godišnji Rodrigo Granda uhapšen je u Ciudad Mexicu i to na zahtjev službene Bogote upućen Interpolu, objavili su iz vrha tog pokreta, a potvrdile su meksičke vlasti.

– Hapšenje Rodriga Grande u Ciudad Mexicu bazirano na ‘crvenoj potjernici’ Interpola jasno je kršenje mirovnog sporazuma iz 2016. godine – objavio je zastupnik komunističke stranke u kolumbijskom parlamentu Carlos Lozada.

- -

Granda je putovao u društvu predsjednika Kolumbijske komunističke stranke Rodriga Logrona, a napustio je Kolumbiju uz dopuštenje posebnog tribunala za mir, institucije proizišle nakon potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 2016. godine okončan polustoljetni građanski rat, a koja istražuje zločine počinjene tijekom tog razdoblja.

Logrono i Granda predvodili su kolumbijsku delegaciju koja je stigla u Meksiko na poziv tamošnje Radničke stranke na konvenciju ljevičarskih stranaka Latinske Amerike.

– Apelujem na međunarodnu zajednicu da osigura sigurnost Rodriga Grande. Predsjednik Ivan Duque nastavlja s napadima na mirovni proces, on je bio taj koji je od Interpola zatražio reaktivaciju ‘crvene potjernice’ za Rodriga Grandu, jednog od potpisnika mirovnog sporazuma. Neka poštuje one među nama koji vjeruju u mir i obavlja svoju dužnost tako da nam omogući sudjelovanje u politici – poručio je Logrono.

Granda je bio uključen u mirovne pregovore FARC-a i kolumbijskih vlasti od njihovog početka 2012. godine sve do potpisivanja mirovnog sporazuma 2016. koji je rezultirao razoružavanjem FARC-a. Dok boravi u Kolumbiji omogućeno mu je slobodno kretanje.

- -

Najnovije

Nana Derviša najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, najstarija je osoba koje će ove godine obaviti hadž iz Bosne...