U Mjanmaru otkrivene masovne grobnice muslimana Rohindža

Preporučujemo

AP objavio je jučer šokantno izvješće o etničkom čišćenju u Mjanmaru, u kojem je otkriveno pet masovnih grobnica s tijelima muslimana Rohindža.

Izvješće sadrži detalje o napadima na Rohindže u Mjanmaru od kraja avgusta 2017. godine te pokušajima skrivanja dokaza o zločinima.

- -

Associated Press je razgovarao s oko 30 Rohindža koji su uspjeli pobjeći od nasilja vojske u Bangladeš. Izbjeglice su potvrdile svoje iskaze uznemirujućim snimkama grobova, napada i paljenja muslimanskih sela na svojim mobitelima, prenosi index.hr.

Slika: AS

AP je u novom izvješću otkrio dokaze o najmanje pet masovnih grobnica Rohindža na jednoj lokaciji, u selu Gu Dar Pyin. Svjedoci su izjavili da je oko 200 mjanmarskih vojnika upalo u to područje 27. avgusta.

Mohammad Sha (37) izjavio je da se uspio sakriti od vojske sa još stotinu ljudi, a zatim su gledali kako vojnici kradu stvari iz njihovih kuća i nakon toga ih pale te ubijaju svakoga tko nije uspio pobjeći.

“Ko god je još bio živ nakon napada, bačen je u vatru. Mladi muškarci poput mene uspjeli su pobjeći, ali žene i djecu su ubijali ili bacali u kuće te zatim zapalili”, rekao je Mohammad Lalmia, koji je preživio napad.

- -
Foto: AS

Međunarodna organizacija za migracije procjenjuje da je od avgusta 655.000 Rohindža pobjeglo iz Mjanmara. Doktori bez granica procijenili su da je prošle godine u samo mjesec dana ubijeno najmanje 6700 Rohindža. Zbog ignoriranja progona muslimana koji je u Mjanmaru počeo nekoliko godina prije napada prošle godine, optužena je i Aung San Suu Kyi.

UN je nasilje nad Rohindžama nazvao klasičnim primjerom etničkog čišćenja. Visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein izjavio je da bi Suu Kyi i šef mjanmarske vojske mogli biti optuženi za genocid. Ranije ovog mjeseca Mjanmar i Bangladeš postigli su dogovor o vraćanju Rohindža iz izbjegličkih kampova, uprkos velikoj zabrinutosti međunarodnih humanitarnih organizacija i samih izbjeglica.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...