U nedjelju u 18 sati protestna šetnja ‘Pravda za Dženana, Davida, za svu djecu’

Preporučujemo

U nedjelju 30. decembra s početkom u 18 sati bit će održana protestna šetnja Pravda za Dženana od BBI centra do Katedrale Srca Isusova, kazao je za Patriju Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

Memić je pozvao sve građane da se pridruže mirnoj protestnoj šetnji kako bi na taj način zatražili da se što prije otkriju ubice njegovog sina. Petnaestog februara bit će pune tri godine od smrti mladića koji je 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji zadobio smrtnonosne povrede glave dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap. Porodica Memić od samog početka tvrdi da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je to tvrdilo Tužilaštvo KS. Kantonalni sud u Sarajevu polovinom jula je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću navodeći da nema dokaza da je došlo do saobraćajne nesreće niti povrede na tijelu mladića odgovaraju onima tipičnim za nalet vozila na pješaka.

- -

– Tri godine ja čekam istinu i pravdu. To je tada bilo moje dijete, u Banja Luci je u martu ubijen David Dragičević. Pravosuđe je zakazalo u oba slučaja. Jedino nam ostaje da pravdu tražimo na ulici uz podršku građana. Ako se ovi slučajevi uskoro ne riješe mi se nemamo čemu nadati. Umjesto da policija i sudovi rade svoj posao, hapse se roditelji ubijene djece, podnose se krivične prijave protiv njih, onemogućava im se normalan život – kazao je Memić.

Tužilaštvo BiH u avgustu ove godine otvorilo je predmet ubistva Dženana Memića, a njegov otac je ove sedmice počeo sa davanjem iskaza. Memić je ranije Tužilaštvu BiH predao krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su organizirale i učestvovale u sakrivanju istine o smrti mladića. Zahtjev porodice Memić je smjena glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Muriz Memić je u četvrtak ujutro bio u Banja Luci gdje je dočekao izlazak Davora Dragičevića iz pritvora te mu pružio podršku u borbi protiv sistema koji štiti ubice 21-godišnjem Davida Dragičevića. Tijelo mladića pronađeno je 24. marta u rječici Crkvena, a prvih 100 dana uopšte nije bilo istrage za ubistvo.

U nedjelju će i u Banja Luci biti održan veliki skup s početkom u 18 sati koji je najavljen MUP RS, a Dragičević je pozvao sve građane da mu se pridruže na Trgu Krajine.

Dragičević je zatražio da i slučaj ubistva njegovog sina preuzme Državno tužilaštvo.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...