U Nizozemskoj drugi dan zaredom protesti protiv mjera, policija koristila vodene topove

preporučujemo

Novi sukobi izbili su kasno u subotu u nekoliko nizozemskih gradova na protestima protiv strožijih vladinih mjera za obuzdavanje širenja zaraze koronavirusom. Pet policajaca je povrijeđeno, a sedmero ljudi uhapšeno.

Do sukoba interventne policije i demonstranata došlo je u Haagu, gdje se policija služila vodenim topovima za rastjerivanje mase.

Manjih sukoba bilo je u gradu Urku i u gradovima u pokrajini Limburg gdje su ljutiti navijači prekinuli dvije nogometne utakmice koje su se zbog covid pravila igrale bez publike.

Nasilja je ipak bilo znatno manje nego prethodne večeri kad je u “orgiji nasilja”, kako je to nazvao roterdamski gradonačelnik, vatrenim oružjem ranjeno troje ljudi, a 51 je osoba uhapšena.

Nizozemska je prošle sedmice postala prva zapadnoevropska zemlja koja je uvela parcijalni “lockdown” ove jeseni zbog porasta zaraženih koronavirusom.

Mjere će biti na snazi najmanje tri sedmice, a planiraju se i nove poput ograničavanja ulaska nevakcinisanima na neke lokacije.

 

Pročitajte:  Mostarci održali proteste protv "covid-fašizma"

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...