U NSRS stigla odluka Schmidta, odgovorili mu da je “podlegao pritisku sarajevske ulice”

Preporučujemo

U kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Ćubrilovića jučer je dostavljena odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Ćubrilović je podsjetio da su za Narodnu skupštinu RS-a obavezujući akti koje ona donosi kao najvažniji zakonodavni organ vlasti Republike Srpske.

U skladu sa tom odlukom, ističe kako je za zastupnike obavezujući Zaključak NSRS-a od 10. marta 2022. godine u vezi Ocjene rada visokog predstavnika, primjene Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

“NSRS smatra da je provedba civilnog dijela mirovnog sporazuma odavno postugnuta, a da su prisustvo i aktivnosti Kancelarije visokog predstavnika već duži niz godina ozbiljan teret napretku BiH i nespojivi sa pojmom Ustava BiH, te predstavljaju prepreku na njenom putu ka evropskim integracijama. Nakon 25 godina mira u BiH, krajnje je vrijeme da OHR bude zatvoren i da odgovornost za budućnost i funkcionisanje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BIH u njihovih političkih predstavnika, bez stranog uplitanja ili druge vrste ugrožavanja demokratskih procesa i mehanizama propisanih Ustavom BiH”, navedeno je u odluci.

Ćubrilović je podsjetio da NSRS smatra da je neophodno da domaće institucije preuzmu odgovornost za funkcioniranje BiH i da su neprihvatljivi, nedemokratski i necivilizirani postupci da “stranac nameće zakonska rješenja za BiH”.

“Naglašavamo da je potpuno neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara, a ne uvažava stav legalnog i legitimnog demokratskog organa kao što je NSRS”, dio je pisma upućenog Schmidtu.

NSRS i dalje je opredijeljena za demokratizaciju društva i zalaže se za potpunu “suverenost BiH i njenih entiteta”, ali bez prisustva visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, “a što je nedopustivi presedan koji obesmišljava svaki pokušaj normalizacije odnosa, vladavine prava i procesa evropskih integracija”.

 

 

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...