U parku At mejdan obilježena godišnjica Centra za promociju i unapređenje zdravlja

Preporučujemo

Centar za promociju i unapređenje zdravlja općine Stari Grad, koji djeluje kao zdravstveni servis građana svih generacijskih grupa, obilježio je godišnjicu uspješnog rada organizacijom “Male škole zdravlja u prirodi”. U starogradskom parku At mejdan danas se okupilo više od 400 članova Centra treće životne dobi, ali i korisnici Centra koji su predškolskog uzrasta, kao i radno sposobni, prenosi Anadolu Agency.

Održane su preventivno-terapijske vježbe, vježbe za pravilan rast i razvoj djeteta, kao i radionice iz oblasti medicinskog savjetovališta, zdrave i pravilne ishrane, te promocija i dugustacija zdrave hrane i drugih proizvoda.

Centrom za promociju i unapređenje zdravlja upravlja Udruženje “Generacija”, a voditelj centra Mahir Selmanović zahvalio je svima koji su pomogli da ova ideja zaživi.

“Centar smo otvorili prije godinu dana s ciljem da ponudimo zdravstvenu podršku svim generacijskim grupama. Za kratak period uradili smo mnogo. Osim osoba treće životne dobi, dali smo podršku i najmlađima u vrtićima ‘Pčelica’ i ‘Biseri’, kao i majkama i djeci koji pohađaju Zavod ‘Mjedenica’. Uradili smo mini-projekat ‘Ukradimo deset minuta od pauze za svoje zdravlje’ sa profesorima srednje škole, a danas se možemo pohvaliti da naš Centar dnevno pruža usluge za 100 do 120 korisnika treće životne dobi,” kazao je Selmanović.

Foto: Anadolija

Općina Stari Grad prošle godine je ustupila i opremila prostorije za otvaranje Centra u ulici Obala Kulina bana 22, te sufinansira njegov rad.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić čestitao je korisnicima prvu godišnjicu rada, te izrazio nadu da će Centar i ubuduće djelovati jednako dobro, ali i širiti kapacitete s obzirom da je interes osoba treće životne dobi za ovakvim centrima sve veći.

“Naš Centar je za godinu dana djelovanja uspio da okupi preko 600 članova, i to ne samo iz općine Stari Grad, nego iz cijelog Kantona Sarajevo, što je i bio naš cilj. Građani iz bilo koje druge općine mogu doći u Centar, učlaniti se, družiti, vježbati… Ovdje mogu dobiti i potrebne terapije, mjerenja šećera u krvi i druge usluge. Za doprinos poboljšanju uslova života osoba treće životne dobi prošle godine smo dobili priznanje UN-ovog Populacijskog fonda za razvoj i ovo je dokaz da se ovako nešto može napraviti,” kazao je Hadžibajrić.

Foto: Anadolija

Iz Udruženja Generacija danas su pripremili i poklon-korpe zdrave hrane za svoju najstariju članicu Fadilu Džemidžić, te najaktivniju članicu Safu Butmir, koja nije krila oduševljenje, navodi se u saopćenju iz općine Stari Grad.

“Ja sam u ovom Centru od njegovog osnivanja i ništa bolje nam se nije moglo desiti. Mi vježbamo, družimo se, imamo i horsku sekciju i ovo je naša druga mladost,” kazala je Butmir.

U programe ovog centra uključeni su i polaznici vrtića “Pčelica” i “Biseri” iz Starog Grada, kao i korisnici Zavoda Mjedenica koji su također danas dobili poklone. Gostima su se predstavili članovi horske sekcije koji su izveli dvije numere “Razbolje se šimšir list” i “Sarajevo ljubavi moja”, a potom je uslijedio drugi dio programa uz vježbe, promocije i degustacije.

“Mala škola zdravlja u prirodi” dio je projekta „Živjeti zdravo“ podržanog u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD kojeg finansira Evropska unija, a provodi UNDP, uz podršku i sufinansiranje Općine Stari Grad.

Najnovije

U Srebrenici do 11 sati glasala 1.663 birača ili 14,37 posto

Član Opštinske izborne komisije Srebrenica Zekerijah Hadžić izjavio je da je izlaznost birača do 11 sati 14,37 posto. - Dosad...