- Advertisement -

U Počitelju će se morati ukloniti satelitske antene, kiosci i klime

Preporučujemo

U historijsko gradsko područje Počitelj mora se uvesti urbanistički red propisan strogim međunarodnim kriterijima koji uključuje uklanjanje svih nelegalno sagrađenih konstrukcija i objekata kako bi se ovaj grad našao na popisu zaštićene svjetske baštine.

Prema regulacijskom planu, koji su vlasti u BIH usvojile u oktobru 2017. godine, to znači da vlasti moraju stati u kraj, kako piše, ”samoinicijativnom ugrađivanju neprimjerenih elemenata, kako što su različite nadstrešnice, tende, kiosci, metalna tipska vrata i ograde, pocinčani oluci, nove rešetke, eslingerske rolete, drveni kapci-škure ili grilje, klima-uređaji, satelitske antene…jer svi oni nemaju izvorne vrijednosti zaštićenog lokaliteta”.

U budućnosti bi stolovi i suncobrani na ugostiteljskim i turističkim objektima trebali izgledati jednoobrazno, piše Večernji list.

U tom planu piše kako suncobran mora biti izrađen od jednobojnoga zaštitnog platna, odnosno sličnoga prikladnog prirodnog materijala. Suncobrani ispred istoga ugostiteljskog objekta moraju biti jednake boje, a zaštitno platno suncobrana mora biti bijele, bež, svijetlosive te sličnih neupadljivih boja.

Reklamna poruka proizvoda ili ime ugostiteljskog objekta može se postaviti na preklopu suncobrana. Postavljen i otvoren suncobran, tenda ili nadstrešnica, smiju natkrivati samo tlocrtnu površinu odobrene terase.

Svi elementi pomoćnog mobilijara moraju biti vizualno i estetski usklađeni.

Planom je predviđeno uklanjanje kioska koji izravno stoje na ulazu objekata i pješačkih staza u stari grad.

Kiosci ne smiju zaklanjati i smanjiti vidljivost pješacima i drugim učesnicima u saobraćaju  te moraju biti usmjereni prema smjeru kretanja pješaka.

Objekt bojom mora biti usklađen s bojom okolnih objekata ili ambijenta. Ne smije biti žarkih boja i tamnih tonova boja kao što su crvena, ljubičasta, ružičasta, kao ni tonova izvedenih iz navedenih.

Također su jasno definirani izgled i pozicija klupa za odmor unutar starog grada Počitelja.

U planu piše kako ”klupe moraju biti jasno pozicionirane prema prostoru prolaza pješaka i moraju biti implementirane da u vizualno-tehničkom smislu budu sastavni dio prostora unutar kojega se postavljaju.

Planom je predviđena zabrana podizanja reklamnih objekata, oglasa i oznaka koji narušavaju vizure ili zaklanjanju urbani pejzaž.

Predviđena je i izgradnja nove saobraćajnice, kao i parkirališnih površina.

Prema planu, na Počitelj brdu projektirana je nova parkirališna površina sa 123 parkirna mjesta za osobne automobile i sedam za autobuse za sve posjetitelje koji odluče s gornje strane pristupiti historijskoj jezgri.

Poslije rata izgrađeni objekti od betona moraju se ukloniti iz stare jezgre grada jer su doveli do degradiranja starih autentičnih struktura, piše večernji.ba.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...