U potonuću broda koji je prevozio migrante poginulo najmanje 16 osoba

Preporučujemo

Najmanje 16 osoba je poginulo nakon što je brod s migrantima potonuo u četvrtak rano ujutro kod grčkog otoka Lezbosa u Egejskom moru, objavila je grčka obalna straža.

Potopljeni brod je prevozio oko 40 ljudi, navodeći ljude koji su do sada spašeni. Izvučeno je 16 tijela, devet žena je spašeno, a oko 15 osoba se vodi kao nestalo.

Brod je potonuo istočno od otoka Lezbosa, koji se nalazi blizu turske obale.

Grčki ministar migracija, Notis Mitarachi, na Twitteru je pozvao Tursku da poduzme odlučne korake u sprječavanju ilegalnih isplovljavanja, koji su zbog teških vremenskih uslova dodatno otežane. “Previše života je izgubljeno, Evropska unija mora reagovati”.

Grčka je bila prva na udaru migracijske krize 2015. i 2016. godine, kada je milion izbjeglica bježeći od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Afganistanu stiglo u zemlju, uglavnom preko Turske.

Od tada je broj dolazaka migranata naglo pao. Ali grčke vlasti su ukazale na nagli porast pokušaja ulazaka preko otoka zemlje i kopnene granice s Turskom.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...