U Pyeongchangu otkrivena “najcrnija zgrada na svijetu” koja upija 99% svjetlosti

Preporučujemo

Zgrada opisana kao “najcrnja na Zemlji” otkrivena je na Zimskim olimpijskim igrama Pyeongchang u Južnoj Koreji.

Djelo je britanskog arhitekte Asifa Kana, koji je postigao super-crni efekt premazivanjem zgrade revolucionarnim materijalom koji apsorbira 99% svjetlosti, piše CNN.

- -

Hyundai paviljon, kojeg Khan opisuje kao “raskol u svemiru”, ima četiri zakrivljena zida na kojem se nalazi na hiljade sitnih svjetala – poput zvijezda na noćnom nebu.

“To je kao da gledate u dubinu svemira”, rekao je Khan.

Vanjština zgrade prekrivena je sa tvari koja se zove Vantablack VBx2, derivatom nanomaterijala Vantablack. Nazvan najcrnijom tvari na svijetu, izvorni Vantablack je toliko crn da ljudsko oko ne može odgonetnuti ono što vidi i da je, zapravo, poput crne rupe.

To je zato što Vantablack nije boja, već skoro potpuno odsustvo boje.

- -

Budući da je materijal prvi razvio Surrey NanoSystems prije tri godine, britanska kompanija preplavljena je upitima dizajnera, arhitekata i inženjera zrakoplovstva.

Kada se koristi kao prevlaka, Vantablack kao da mijenja dimenzije objekta, čineći 3D objekte potpuno ravnim.

“Razbijanje temeljnih pravila percepcije, kao što ovaj materijal 3D stvari pretvara u 2D, apsorbira svjetlost umjesto da je reflektira, jednako je snažno kao isključivanje gravitacije”, rekao je Khan.

(M. I.)

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...