U Radićevoj ulici održane pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje

Preporučujemo

U organizaciji Službe civilne zaštite Općine Centar juče su u Radićevoj ulici u centru Sarajeva održane pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća, a koje djeluju u sklopu civilne zaštite Općine Centar.

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića pokaznoj vježbi je prisustvovao njegov savjetnik Mustafa Resić. Učešće u ovoj vježbi su uzeli pripadnici Službe za zaštitu od požara (DVD ”Bjelave”), Službe za medicinsku pomoć (Dom zdravlja Centar Vrazova), Crveni križ Općine Centar, Službe za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi (Gorska služba spašavanja), kao i deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite.

- -

Zainteresovani građani su također mogli uzeti učešće u vježbi ili se informisati o svakoj službi za zaštitu i spašavanje. Najviše interesovanja, posebno djece, je privukao štand Federalne uprave civilne zaštite gdje su mogli dobiti informacije na koji način se zaštititi i postupiti u slučaju pronalaska neeksplodiranih minsko eksplozivnih sredstava, te šta raditi u slučaju da zalutaju u minsko polje.

-Mi se radujemo da na ovakav način prezentiramo našu dugogodišnju uspješnu saradnju sa Civilnom zaštitom Općine Centar. Danas smo također imali priliku našim građanima predstaviti rad sa detektorom za mine koje nam je nabavila Općina Centar sa načelnikom Ajnadžićem na čelu, na čemu smo posebno zahvalni. Nastupilo je proljeće i djeca će krenuti na izlete u šumu, na planinu i naš Trebević i stoga smo smatrali da je najbolje pokazati djeci kako izgleda bomba, mina ili neko drugo neeksplodirano ubojno sredstvo i kako se ponašati u takvim slučajevima, što im sutra može spasiti život, objasnio je Enver Grahić iz Federalne uprave civilne zaštite.

Za razliku od konvencionalnih detektora koji prilikom pronalaska nekog metalnog predmeta u zemlji daju zvučni signal, ovaj detektor za mine koji je nabavila Općina Centar daje i sliku pronađenog predmeta.

Sa ugrađenim GPS lokatorom odmah se mjesto pronalska mine evidentira u bazi podataka. Sa ovim detektorom čija nabavka je koštala Općinu Centar 67.860 KM nije više potrebno kopati kako bi se utvrdilo šta se nalazi ispod zemlje.

- -

To umnogome ubrzava rad deminera koji sa konvencionalnim detektorom može dnevno pregledati oko 20 kvadratnih metara površine, dok se sa novim detektorom mina može pregledati površina od 50 kvadratnih metara.

Građani su također upoznati o protivpožarnoj zaštiti, zatim o rizicima prilikom obilaska planinskih područja i tehnikama spašavanja, a organizovana je i praktična obuka iz pružanja prve medicinske pomoći.

Prezentirana je i praktična upotreba bespilotnih letjelica – dronova. Također posjetiocima su pružene besplatne usluge kontrole šećera u krvi i mjerenje krvnog tlaka.Kako je planirano, u petak 13. aprila u periodu od 18 do 21 sat u Radićevoj ulici će biti izvedena zajednička vježba svih angažovanih službi za zaštitu i spašavanje tokom koje će biti prikazani primjeri spašavanja sa visina, pružanja prve pomoći sa transportom do najbliže zdravstvene ustanove, kao i gašenja požara vatrogasnim aparatima.

Pomenute pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje su organizovane u susret Danima Općine Centar Sarajevo, koji se brojnim manifestacijama obilježavaju od 2. do 9. maja.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...