U RS-u 52 osobe u kućnoj izolaciji zbog pojave koronavirusa, pod nadzorom 210 građana

preporučujemo

Nakon jučerašnje potvrde koronavirusa na području entiteta Republika Srpska, 210 osoba nalazi se pod zdravstvenim nadzorom u ovom dijelu BiH, što je preventivna mjera sprečavanja širenja virusa nadležnih zdravstvenih službi u RS-u.

Najviše osoba pod nadzorom, njih 118, su na području Banje Luke. Zdravstveni inspektori izdali su 52 rješenja za kućnu izolaciju.

Kako je kazao ministar zdravlja Alen Šeranić, bilo je za očekivati povećanje broja građana koji su stavljeni pod nadzor s obzirom na dinamiku jučerašnjeg dana i poruke koje su poslali.

“Pozivamo građane da nastave pratiti uputstva i preporuke zdravstvenih radnika, naročito kada govorimo o kućnoj izolaciji. Naša namjera je da sa Udruženjem psihologija i fakutetima za psihologiju u budućnosti pužimo građanima uputstva i pomoć da prođu što lakđe kroz ovaj proces. Ne smijemo doći u situaciju bilo kakve stigmatizacije bilo koga na bilo koji način. Molim roditelje sve djece koja su u kućnoj izolaciji da slijede pravila, ali i ona čija djeca nisu u izolaciji da prate naše upute. Već smo stupili u kontakt sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a uskoro ćemo imati i sastanak sa zamjenikom kineskog ambasadora. Naime, Ambasada Kine u BiH ponudila nam je pomoć te dodatna sredstva kako bismo nastavili kvalitetno pratiti stanje na terenu. Stručni ljudi rade sve što je u njihovoj nadležnosti, komunikacija svih aktera je jasno definisana. Radimo na aktivnostima koje se odnose na obavještavanje i davanje pravovremenih informacija”, kazao je ministar Šeranić.

On je također otkrio da je u RS-u do sada iskorišeno 59 testova na koronavirus te kako nadležno ministarstvo radi na sukcesivnom nabavljanju novih testova i svega što je potrebno.

Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS-a istakla je kako su se od januara, odnosno prve informacije iz Kine, pripremali na poijavu virusa i u našoj zemlji.

“Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo i pravilno reagujemo na pojavu virusa. Nema novih slučajeva od jučer, s dosta testova smo uradili. Napominjemo sve osobe koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom koronavirusa kako je neophodno da se po ulasku u RS jave nadležnom epidemiologu koji preporučuje mjeru u skladu s njihovim stanjem. Ukoliko je riječ o mjeri izolacije, molim stanovništvo da poštuje ove mjere koje smanjuju mogućnost širenja bolesti. Naš osnovni cilj jeste da što prije prepoznamo zaražene osobe “, kazala je Aćimović.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, gdje su smještena dva pacijenta oboljela od koronavirusa u izolatoriju na Klinici za infektiven bolesti, govore kako su pacijenti i danas bez temperature, bez kašlja i bilo kakvih simptoma. Zaraženima su urađeni svi nalazi.

“Raspolaženo dovoljnim brojem kreveta za smještaj pacijenata, a su slučaju većeg priliva zaraženih, oslobodili smo i dodatni prostor. Pozivamo sve građane da prate naše upute. Oni pacijenti koji iziskuju hospitalizaciju, bit će hospitalizirani, a onima kojima je preporučeno kućno liječnje, savjetujem da prate preporuke ljekara”, kazali su iz UKC-a RS.

Na pitanje novinara može li se očekivati smanjenje širenja zaraze dolaskom toplijih dana, ministar Šeranić kazao je da bi proljeće moglo omogućiti smanjeno kretanje virusa, ali kako nemaju potvrdu za to.

(Klix)

Najnovije

SDP: Tražimo odgovor od EPBiH i Vlade FBiH zbog čega će doći do poskupljenj struje

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održao je press-konferenciju na kojoj je poslanik...