U RS-u spremaju zakon kojim će se kazniti svako ko ovaj entitet nazove genocidnom tvorevinom

preporučujemo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović najavila je danas dva zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamentarnu proceduru ove sedmice te naglasila da su izuzetno važni i da su rezultat današnjeg dogovora lidera parlamentarnih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu.

Iako predstavnici stranaka danas nisu željeli govoriti o čemu je riječ, Cvijanović je navela da će ta zakonska rješenja u parlamentarnu proceduru uputiti poslanički klubovi svih političkih paritija Republike Srpske te izrazila uvjerenje da će se to desiti u narednih nekolio dana.Kako je potvrđeno za Klix.ba, riječ je o dva zakonska rješenja koja bi se trebali naći u petak na posebnoj sjednici NSRS-a, a tretiraju nazivanje RS-a genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim.

To bi značilo da će svako ko RS nazove genocidnom tvorevinom ili srpski narod genocidnim krivično odgovarati.

Na ovaj način politički predstavnici iz RS-a žele “odgovoriti” Inzkovoj odluci o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Podsjetimo, nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...