U RS-u žele vratiti koverte na velika vrata: Najavljene izmjene zakona za isplatu plata u gotovini

Preporučujemo

Narodna skupština RS-a u četvrtak će održati posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati niz tema uključujući referendum, izborni zakon, ali i dopune Zakona o radu što je privuklo posebnu pažnju.

Naime, nakon uvođenja sankcija i zatvaranja računa u bankama, zvaničnici iz RS-a našli su se u problemu zbog nemogućnosti isplate plata i drugih prihoda.Zbog toga, predstavnici u NSRS razmatrat će Zakon o dopunama Zakona o radu te će nastojati otkloniti ovu barijeru jednim poprilično kontroverznim rješenjem.

- -

“Izuzeto od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plata putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu”, navodi se u izmjenama zakona.

Također, navodi se kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismene obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija.

Također, u dopunama zakona navode i kazne.

“Novčanom kaznom od 200.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona”, pojasnili su.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...