U Rusiji protesti protiv Putina: On nije naš car

Preporučujemo

Širom Rusije se održavaju protesti protiv inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina za četvrti predsjednički mandat.

Protesti u organizaciji lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog i glavnog Putinovog političkog protivnika održavaju se pod sloganom “On nije naš car”.

- -

Ruska je policija počela da hapsi učesnike na protestima u centru Moskve, a među uhapšenima je i lider opozicije Aleksej Navaljni, javlja Rojters.

Navaljni je prethodno pozvao kritičare Kremlja da izađu na ulice i protestuju protiv inauguracije predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je obezbijedio četvrti predsjednički mandat na izborima u martu.

“Navaljni se pojavio kod Puškinovog trga i ubrzo je pritvoren. Njegovo pritvaranje je u potpunosti bilo protivzakonito”, izjavio je opozicioni političar Leonid Volkov.

Kako je AP prethodno prenio, širom Rusije danas se održavaju protesti povodom Putinove inauguracije, pod sloganom “On nije naš car”, a organizovao ih je najistaknutiji protivnik Putina, Navaljni.

- -

Prema porukama na društvenim mrežama, protesti su privukli na stotine ljudi u najmanje 10 gradova na Dalekom istoku i u Sibiru, a policija je već tada saopštila da je bilo hapšenja, ali nije otkrila tačan broj, renosi b92.

Veći protesti očekuju se u Moskvi, gdje demonstranti planiraju da izvedu nedozvoljeni marš duž jednog od glavnih puteva u Moskvi, kao i u Sankt Peterburgu, navodi američka agencija.

Putinova inauguracija bit će održana u ponedeljak, kada će i zvanično biti obilježen početak njegovog novog šestogodišnjeg mandata.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...