U Sarajevu i dalje epizoda “Pripravnosti”

Preporučujemo

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo od jutarnjih sati pokazuju značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku PM10 i sumpordioksida (SO2), u odnosu na jučerašnja mjerenja.Koncentracije ostalih polutanata u zraku su ispod graničnih vrijednosti.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS navode da se, prema vremenskim prognozama, večeras očekuje prolazna temperaturna inverzija koja može usloviti ponovni porast polutanata u zraku, tako da u Kantonu Sarajevo i dalje ostaje na snazi proglašena epizoda “Pripravnost”, uz primjenu propisanih interventnih mjera.

- -

Ova epizoda, kako ističu, mogla bi biti ukinuta u narednim danima s obzirom da se već od sutra, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje destabilizacija vremenskih prilika, praćenih kišnim i snježnim padavinama, a što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvaliteta zraka. Do tada se preporučuje smanjenje boravka na otvorenom, što posebno vrijedi za rizične skupine stanovništva.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...