U Sarajevu Kongres Mladih evropskih biologa: ”Sarađivati s drugima i težiti ka zvijezdama”

Preporučujemo

 Od 5. do 7. oktobra 2018. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održava se Kongres Mladih evropskih biologa ”Young Life Science Europe 2018“. Riječ je o skupu studenata i profesora iz oblasti biologije: ekologije, mikrobiologije, genetike, biokemije, zoologije.

Adrijana Smoljan iz Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini, izjavila je kako je riječ o trodnevnom kongresu i da su jučer održano predavanje na kojem je razgovarano kako postati nezavisni istraživač.

Danas su na rasporedu razgovori s profesorima iz Srbije i Hrvatske, kao i studentima iz Sarajeva, a planirana je i projekcija filma ”Blue Heart” u kojem se govori o štetnosti gradnje manjih hidroelektrana na rijekama u regiji.

Kazala je kako je kongres namijenjen studentima koji su voljni uz komunikaciju s ostalim studentima iz regije i Evrope, postati zajednički cilj i uvidjeli važnost zajednice, koja, prema riječima Smoljan, samo kao kompaktna cjelina može mijenjati svijest čovjeka prema živoj i neživoj prirodi i prema njenom neadekvatnom iskorištavanju.

Dušan Jelić, s Instituta za bioraznolikost u Zagrebu, održao je predavanje na kojem je govorio o socijalnim mrežama u nauci.

Dodao je kako sudjeluje u namjeri da se potaknu studenti da se angažiraju na polju nauke.

”Za one koji se žele zaista angažirati u nauci bilo bi dobro da se možda već u ovoj fazi, već od početka fakulteta, druga, treća godina krenu s razmišljanjem koji je njihov glavni smjer istraživanja, čime se žele baviti”, pojasnio je Jelić.

Istakao je kako se socijalne mreže u nauci baziraju na tome kako se mladi naučnik treba postaviti u naučnoj zajednici kako bi kroz nju najefektivnije i najbrže napredovao.

”Najvažnija poruka je da je jako bitno tko vas mentorira, ko ustvari vodi Vaša istraživanja i da je uvijek bitno težiti zvijezdama, napredovati prema najboljim sistemima koji su dostupni. Moja preporuka je da se uvijek ode van, vidi kako funkcioniraju stvari međunarodno, a onda ustvari da se vrate i pomognu našem naučnom sistemu da se postavi na bolje noge“, pojasnio je Jelić.

Željko Popović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održao je predavanje na temu kako životinje ulaze u fazu mirovanja i kako se to proučava na biohemijskom i molekularnom nivou.

”Mislim da je ovakav skup veoma značajan za naše mlade kolege i buduće kolege, da bi se upoznali sa onim što se radi, ne samo u našem regionu, nego i Evropi i da je to veoma važno za njihov razvoj u budućnosti”, kazao je Popović.

Mladim naučnicima je poručio kako treba zajednički raditi na tome da mladi ostanu u zemljama u regionu jer to predstavlja zalog za budućnost.

”Konferencija pruža mogućnost mladima da se umreže, iskoriste potencijal koji postoji ovdje kod nas i da ga iskoriste na najbolji mogući način. Ipak se sve svodi na saradnju između ljudi. Mašine, sprave je moguće naći svugdje, ali ako ne postoji kontakt između ljudi, onda je sve to teško ostvariti”, dodao je Popović.

U nedjelju će biti organizirana posjeta Zemaljskom muzeju i upoznavanje sudionika sa zbirkom iz područja botanike i zoologije, kao i ceremonija zatvaranja te podjela zahvalnica sudionicima.

Kongres Mladih evropskih biologa koji se održava svake godine okuplja učesnike iz svih evropskih država. Prošle godine ovakav skup je održan u Heidelbergu, u Njemačkoj, a ove godine domaćin i organizator skupa u Sarajevu je Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini ”USB BiH“.

Održavanje ovih kongresa predstavlja pokušaj udruženja i organizacija biologa na evropskoj razini da ostvare jedinstveni, cjeloviti uvid u modernu biologiju, da se potakne postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja te pozove sveukupna javnost na aktivnije sudjelovanje u jednoj od najvećih intelektualnih avantura današnjice – globalnog razumijevanja živoga pomoću sveobuhvatnog znanstvenog pristupa, te njegovog očuvanja.

Ovaj skup će istovremeno pomoći promoviranju Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te promovirati saradnju između mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, inspirirati i potaknuti studente i mlade znanstvenike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, uticati na omogućavanje primijenjene edukacije za studente biologije i ostale građane, promoviranje biologije, uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti te će omogućiti uključivanje studenata biologije u Bosni i Hercegovini u procese iz ove oblasti u zemljama Evropske Unije.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...