U Sarajevu otvoren Centar za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”

preporučujemo

Svečanim presjecanjem vrpce i muzičkim programom upriličenom za posjetitelje, danas je u Centru “Safet Zajko”, otvoren Centar za kulturu i edukaciju.

Otvaranjem Centra stanovnici Novog Grada i Sarajeva, prvenstveno djeca i omladina, dobili su prostor gdje će moći na kvalitetan i kreativan način provoditi svoje slobodno vrijeme, te ga obogatiti kulturnim i umjetničkim programskim sadržajima.

Moderno opremljeni Centar raspolaže multimedijalnom salom za pozorišne predstave, izložbenim prostorom, bibliotekom, učionicama i prostorijama za različite radionice, kao i salom za prezentacije. U okviru Centra će djelovati biblioteka i čitaona namijenjena prevashodno za studente s obzirom na blizinu studentskih domova.

Radionice koje su do sada djelovale u objektu Vile Hadžihalilovića na Dobrinji (klavir, violina i gitara, zatim dramska, foto&video, likovna radionica i mozgaonica), nastavit će svoj rad u prostorijama novootvorenog Centra. Interes za pohađanje nekog od programa koje će Centar nuditi već je pokazalo više od 500 prijavljenih, uglavnom učenika osnovnih škole. Svi programi će biti besplatni, a posebna pažnja će biti posvećena naprednim programima za talentirane učenike iz različitih predmeta.

Prije svečanog otvaranja Centra, na otvorenoj bini upriličen je muzički program u kojem su nastupili Sinan Alimanović, Zele Lipovača, Latif Moćević, Dunja Fazlić i voditelji muzičkih radionica Mirza i Nejra Kovač, a za ljubitelje književnosti, upriličena je književna večer i druženje sa akademikom Abdulahom Sidranom, koji danas obilježava svoj rođendan.

Načelnik Semir Efendić poželio je dobrodošlicu prisutnima istakavši kako je Centar “Safet Zajko” u proteklih šest godina postao omiljeno mjesto svih Sarajlija.

“Malo je djece koja ne znaju za ljepotu ovog parka i odrastanja u njemu. Ono što je u njemu najviše nedostajalo jesu ovi prostori u kojima se može boraviti tokom cijele godine i u zimskom periodu kada ovdje imamo manje posjetilaca. Danas otvaramo prostor od nekih 2.500 kvadrata, sa boljim uslovima za učenje, razvijanje talenata i sl. Ja bih imao želju da već od sljedeće godine svakodnevno na ovoj pozornici imamo našu djecu, koja će vježbati i imati performanse na svim muzičkim instrumentima kako bi uljepšali svima nama boravak u parku, u godinama koje su pred nama”, rekao je načelnik Efendić, istakavši da će i u narednom periodu Općina nastaviti razvijati sadržaje u okviru Centra “Safet Zajko”.

Zele Lipovača, jedan od poznatijih solo gitarista na području bivše Jugoslavije obratio se prisutnima.

“Danas je važan događaj za nas sve, jer sigurno dolazi dobro vrijeme kada će mladi i talentirani biti ponos Sarajeva i naše države Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Svečanom otvaranju prisustvovale su ličnosti iz javnog života, predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova, te građani, a u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama.

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...