U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda: Ambijentalne cjeline, koncerti, kulturni događaji…

Preporučujemo

 U organizaciji Turističke organizacije Beograda danas je u Sarajevu predstavljena turistička ponuda glavnog grada Srbije, uz prigodnu kratku predstavu posvećenu poznatoj Skadarskoj ulici ili Skadarliji, koju je izvela glumica Ljiljana Jakšić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Katarina Denčić iz Turističke organizacije Beograda istakla je da su po treći put u Sarajevu sa namjerom da ponude ambijentalne cjeline, manifestacije i kulturne događaje koji dolaze.

- -

“Prvi je na redu veliki Međunarodni sajam turizma, gde dolazi veliki broj gostiju iz Bosne i Hercegovine. Moram priznati da statistički gledano posetioci iz BiH se nalaze na četvrtom mestu, a po broju noćenja na sedmom. Na prvom mestu su turisti iz Kine, Rusije i Turske i onda dolazi BiH. U julu mesecu je povećan broj noćenja za 19 posto u odnosu na prošlu godinu“, kazala je Denčić, te dodala da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom:

“Cele prošle godine bilo je zabeleženo milion posetilaca, a sada je za prvih šest meseci bilo preko 660.000 posetilaca, gde su strani turisti ostvarili preko pola miliona noćenja.“

Denčić ističe da se u odnosu na prethodni period promijenilo to što je povezanost Sarajeva i Beograda mnogo bolja, posebno kada je u pitanju aviosaobraćaj, jer putovanje avionom između dva grada traje svega 25 minuta. Uz to naglašava da Beograd turiste privlači svoji ambijentalnim cjelinama poput Skadarlije, Zemuna, ali i koncertima, kulturnim zbivanjima, kao i otvorenošću glavnog grada Srbije.

Damir Kovačević, otpravnik poslova u amabasadi Srbije u BiH istakao je da ga raduju sve češći susreti dvije zemlje na visokom nivou, ali da su mu posebno dragi susreti između turistički i kulturnih radnika.

- -

“To je ono polje gde se naši građani najbolje razumeju, gde uživaju i gde upravo najbolje upoznajemo jedni druge. Ova prezentacija dolazi posle susreta tri gradonačelnika, Sarajeva, Beograda i Zagreba, koji se ovde održao, na kome je razgovarano zajedničkoj turističkoj ponudi tri grada. To je nešto što bi moglo da bude jako interesantno ne samo za turiste iz naše regije, nego i za turiste koji dolaze u kratke ture da obiđu naše tri prestonice. Razgovarali smo o tome kako da im napravimo jedinstvenu turističku ponudu, gde bi oni kada dođu u Beograd obišli i Sarajevo i Zagreb i obrnuto“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima iznesena je i ideja da se organizuje međunarodna biciklistička trka koja bi išla iz Sarajeva prelo Zagreba do Beograda i nazad za glavni bh. grad.

“Sve su to ideje i projekti koji mogu mnogo da doprinesu na turističkom planu, a mogu mnogo da doprinesu da se među naše građane vrati onaj osećaj koji je uvek i bio i koji je normalan, ono gostoprimstvo, ono dobro druženje i sve ono što nas je krasilo i što će nas krasiti“, zaključio je Kovačević.

Promociji Beograda u hotelu “Evropa“ prisustvovao je veliki broj turoperatera iz Sarajeva, kako bi pokušali ostvariti saradnju u interesu građana oba glavna grada i Srbije i BiH.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...