Informaciju je na svom Facebooku objavila Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Miralem Zubčević rođen je 1951. godine u Sarajevu a diplomirao je montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1989. godine. Na Aakademiji scenskih umjetnosti je predavao Montažu do 2020. godine.

Njegova bogata filmografija kao montažera obuhvata i dugometražne igrane filmove među kojima su: “Djeca”, “Do not forget me Istanbul”, “Snijeg”, “Ljubav na granici”, “Kardinal od Bosne i Hercegovine” i “Smrt u Sarajevu” te kratke igrane filmove: “Kako je Ilija Ladin predavao Njemački”, “Snovi”, “Sjever je poludio”, “Naprijed, nazad”, “Prvo smrtno iskustvo” i “Kako je pukao Pjer Žalica”.

Veliki broj kratkih dokumentarnih filmova obuhvata i naslove: “Tiše”, “Heroin”, “Očima vojnika”, “Dnevnik graditelja”, “Povratak”, “Slike s ugla”, “Sjećaš li se Sarajeva?”, “Crvene gumene čizme”, “Insert iz nebodera”, “Tragovi zla”, “Portret umjetnika u ratu”, “Križni put u Sarajevu”, “Osam godina kasnije”, “Vatre Sarajeva” i “Karta za prošlost”.

Dobitnik je nagrade “Ivica Matić” Udruženja filmskih radnika te nagrade “Dr. Razija Lagumdžija” Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.