U Sarajevu prijavljeno pet novozaraženih osoba, preminuo jedan pacijent

Preporučujemo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 516 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 16 osoba. U istom periodu jedna osoba je premunula od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 47 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 35, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12.

Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. Kanton Sarajevo danas bilježi 107 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 736 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.654 osoba zaraženih koronavirusom i 51.262 izliječena pacijenta.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 38 pacijenata, a jedan pacijent je transportovan na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 53 brisa, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama urađeno 271 PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 176 poziva, a obavljena su 134 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Doma zdravlja KS saopštavaju da će se danas u Zetri revakcinisati 996 građana, koji su prvu dozu Pfizer vakcine dobili 1. juna 2021. godine te je upućena molba građanima da poštuju termine koje su dobili u pozivu za revakcinaciju.

Takođe, danas će se nastaviti revakcinacija onkoloških pacijenata.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...