U Sarajevu raste broj stranih turista

preporučujemo

U posljednjih nekoliko sedmica u Sarajevu raste broj stranih turista, što u značajnoj mjeri podsjeća na razdoblje prije proglašenja pandemije virusa korona, kada je glavni grad Bosne i Hercegovine kontinuirano bilježio rast posjeta.

Zanimanje brojnih domaćih i stranih turista pobudili su sakralni i drugi objekti, koji čine historijsko naslijeđe i kulturni mozaik Sarajeva, svjedočeći o susretu civilizacija i paradigmi Bosne i Hercegovine kao multikulturne sredine.

Naročita posjećenost bilježi se u zanatskoj četvrti i brojnim baščaršijskim sokacima, gdje turisti i gosti glavnog bh. grada pokazuju zanimanje za neobične rukotvorine i suvenire, kao i za male, ali turistima zanimljive ugostiteljske objekte.

Avgust 2019. godine ostat će upamćen po rekordu kada je riječ o broju zabilježenih noćenja u Sarajevu. Naime, tada je u Sarajevu ostvareno ukupno 221.060 noćenja, uz 91.081 broj posjeta.

Prema tadašnjim predviđanjima turističkih radnika, 2020. godina trebala je biti najplodonosnija kada je riječ za turizam u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

Ipak, pandemija je spriječila rast turizma, koji je u jednom trenutku bio na ozbiljnom udaru koji je uzrokovao stotine otkaza za uposlenike u ovom sektoru.

Ukoliko u narednom mjesecu ostane ovako povoljna epidemiološka situacija, realno je očekivati da će Sarajevu biti blizu rezultata iz 2019. godine.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...