Legalno posjedovanje: Svaki deseti Sarajlija naoružan, registrovano 26.913 komada vatrenog oružja

Preporučujemo

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zaključno sa danom 31.12.2017.godine registrovano je ukupno 26.913 komada vatrenog oružja. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u KS živi 275.524 osoba, što znači da gotovo svaki deseti građanin posjeduje oružje.

Najčešće je to kratko vatreno oružje, odnosno pištolji, kojih ima 17.522 komada na području Kantona Sarajevo. Građani glavnog grada BiH posjeduju i 8.527 komada lovačkog oružja, tačnije lovačkih pušaka, dok za sportske aktivnosti dozvolu za sportsko oružje dozvolu je dobilo 864 osoba. Sarajlije najčešće podnose zahtjeve za kratko i lovačko vatreno oružje, rekli su za Index.ba iz MUP-a KS.

- -

Uslovi za nabavku oružja su da je osoba navršila 21 godinu života, a za nabavljanje streljačkog i lovačkoga oružja 18 godina života, osoba također mora biti mentalno sposobna, ne smije biti kazneno kažnjavana i ne smije u posljednje dvije godine biti prekršajno kažnjavana u djelima narušavanja javnog reda i mira.

Nakon podnesenoga zahtjeva, policija vrši provjeru podataka i potom, ako su ispunjeni svi nužni uslovi, izdaje odobrenje za nabavu oružja. Za oružje nabavljeno na temelju odobrenja mora se podnijeti zahtjev za registraciju, nakon čega se fizičkim osobama izdaje oružni list, a pravnim odobrenje za držanje oružja. Oružni list izdaje se na neograničeno vrijeme, ali je vlasnik dužan svakih pet godina dostaviti nadležnoj policijskoj upravi dokaz o ispunjavanju uvjeta u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Osobe koje posjeduju vatreno oružje se provjeravaju po službenoj dužnosti i po prijavi građana. Imaoci oružja dužni su da na poziv nadležne policijske uprave donesu oružje na pregled.

- -

Svi koji posjeduju oružje i municiju moraju ih čuvati na poseban način, a to je da budu zaključani i odvojeni u metalnom ormaru.

U skladu sa članom 26. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije fizičko lice ne smije nositi oružje kada je pod uticajem alkohola, opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava.

U skladu sa članom 28. ZONDINOiM-a, zabranjeno je nošenje vatrenog i vazdušnog oružja na javnim, vjerskim i sportskim okupljanima, u školama, zdravstvenim i javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima i prostorima koji se koriste za pružanje ugostiteljskih usluga, kažu iz MUP-a KS.

Za držanje oružja bez dozvole novčane kazne su od 500 do 1500 KM ili kazne zatvora od 6 mjeseci do 2 godine. Ipak, za posjedovanje ilegalnog oružja obično se izriču novčane kazne.

(Merima Druškić)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...