U Sarajevu svečano otvoreno predstavništvo Crvenog polumjeseca Turske

Preporučujemo

Uz prisustvo predsjednika Crvenog polumjeseca Turske i potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) za europski region Kerem Kinika, u Sarajevu je danas svečano otvoreno predstavništvo Crvenog polumjeseca Tursku u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipe Crvenog polumjeseca iz Turske polovinom novembra ove godine su se aktivno uključile u akciju poboljšanja uvjeta u kojima borave migranti na području Bosne i Hercegovine. U koordinaciji s Crvenim križom BiH, u prihvatnom migracionom centru u nekadašnjoj fabrici rashladnih uređaja BIRA u Bihaću smješteno je 2.300 osoba.

- -

Crveni polumjesec Turske je u proteklom periodu bio vrlo aktivan na području BiH i drugih zemalja Balkana, ali nije imao svoje predstavništvo u ovoj zemlji. No, današnjom svečanošću i presjecanjem vrpce dobio je i svoje predstavništvo, koje, prema riječima predstavnika ove organizacije, znači još aktivnije djelovanje u BiH.

Predsjednik Crvenog polumjeseca Turske Kerem Kinik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao kako je u Sarajevu danas otvoreno ukupno 12. predstavništvo Crvenog polumjeseca Turske u cijelom svijetu.

“Ujedno, ovo je i naše drugo predstavništvo u regiji Balkana, ranije smo otvorili ured u Sofiji. BiH i Sarajevo su nam uvijek bili bliski. Crveni polumjesec je dugo vremena bio prisutan tokom prirodnih katastrofa, ratova, posebno nakon raspada Jugoslavije, uvijek smo bili tu i pomagali stanovnike BiH”, rekao je Kinik, naglasivši kako je Crveni polumjesec Turske ovog puta pružio podršku BiH vezano za problem izbjegličke krize.

Otvaranjem predstavništva Crvenog polumjeseca u Sarajevu, ova humanitarna organizacija će pojačati svoje aktivnosti u zemlji, naglasio je Kinik te poručio kako će sutra posjetiti Bihać, odnosno obići prihvatni centar s izbjeglicama.

- -

Govoreći o aktivnostima Crvenog polumjeseca u svijetu, Kinik je nastavio:

“Turska je do sada prihvatila 4,5 miliona izbjeglica. Dostavljamo pomoć u Iraku, Bangladešu, Mijanmaru, Somaliji, Afganistanu, Pakistanu, u blizu 30 zemalja svijeta. Crveni polumjesec je u prošloj godini dostavio humanitarnu pomoć za blizu 20 miliona ljudi.”

Predsjednik predsjedništva Društva crvenog križa BiH Rajko Lazić u obraćanju je podsjetio kako je između dviju sestrinskih organizacija Crvenog polumjeseca Turske i Crvenog križa BiH prošle godine potpisan ugovor o strateškom partnerstvu te naglasio kako je Crveni polumjesec veoma značajan partner.

“Mi smo porodica iz Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) i vežu nas principi po kojima se mi razlikujemo od svih drugih humanitarnih organizacija. No, rezultat naše saradnje je evo da smo prije 10 dana imali prvi konvoj pomoći za migrante i ja ovom prilikom želim zahvaliti braći iz Crvenog polumjeseca i Republici Turskoj, koja se brine o četiri miliona migranata na svom teritoriju”, poručio je Vasić.

Podsjetio je kako je kroz strukture Crvenog križa BiH na području BiH do danas spremljeno milion obroka za migrante.

“Raduje me naša saradnja i dogovor da ćemo, osim brige o migrantima, imati posebnu pažnju i brigu o našim ljudima, koji i danas, 20 godina nakon rata, imaju status raseljenih osoba. Također što ćemo pomoći i onim ljudima u stanju socijalne potrebe”, poručio je Vasić.

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo Draženka Maličbegović istakla je kako joj je čast prisustvovati današnjoj svečanosti otvaranja predstavnistva Crvenog polumjeseca Turske u Sarajevu.

“Posebno mi je drago što se predstavništvo u BiH otvara na 150. godišnjicu od osnivanja Crvenog polumjeseca. Crveni polumjesec i Republika Turska već dugi niz godina pružaju značajnu podršku BiH, tako da je to značajna pomoć za stanovništvo, posebno u kontekstu pitanja izbjegličke krize”, istakla je Maličbegović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc naglasio je kako BiH i Turska imaju vrlo bliske i jake veze, a one se očituju i kroz djelovanje brojnih turskih institucija i organizacija koje djeluju u ovoj zemlji. Crveni polumjesec je, kako je rekao, jedna od organizacija koja također djeluje godinama na području BiH, ali dosad nije imao predstavništvo.

“Sigurni smo da će Crveni polumjesec, nakon što je otvoreno predstavništvo u Sarajevu, nastaviti da na terenu djeluje još aktivnije. Kao što sam rekao, oni su tu prisutni od ranije, ali sada će tu biti prisutni s mnogo većim projektima. Turska je u prethodnom periodu, posebno u periodu katastrofalnih poplava 2014. godina, sa svim svojim organizacijama pružala svaku moguću podršku stanovnicima BiH pogođenim poplavama, bez pravljenja bilo kakvih razlika”, poručio je Koc.

Naglasio je kako je cilj Turske održivi mir i stabilnost u ovoj zemlji te poželio mnogo uspjeha predstavnicima Crvenog polumjeseca koji će raditi u BiH.

U okviru ceremonije otvaranja, prisutni su imali priliku pogledati kratku video prezentaciju o aktivnostima Crvenog polumjeseca Turske u svijetu, ali i posljednje aktivnosti u BiH.

Ceremoniji su prisustvovali i direktor Crvenog polumjeseca Turske Ibrahim Altan, generalni sekretar Crvenog križa BiH Branko Leko, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić, koordinator Crvenog polumjeseca u BiH Goksen Yenigul, predstavnici turskih organizacija koje djeluju u BiH, brojne zvanice i gosti.

Konvoj humanitarne pomoći turske humanitarne organizacije Crveni polumjesec stigao je 27. novembra u Bosnu i Hercegovinu, a riječ je o pomoći namijenjenoj migrantima koji su smješteni u privremene kampove nakon što na putu ka europskim zemljama nisu uspjeli preći granicu ka Hrvatskoj.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...