U Sarajevu zasjeda novo Vijeće ministara BiH

Preporučujemo

Prva sjednica Vijeća ministara BiH u novom sazivu na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku Vijeća ministara BiH, počela je u Sarajevu.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH. Pred ministrima će se naći i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama – Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zaključka o broju primjeraka i načinu dostave materijala u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH te Informacija o Rješenju upravnog inspektora kojim je Agenciji za državnu službu BiH naložena mjera.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 25. januara potvrdio Odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Vladajuću koaliciju na državnom nivou čine HDZ BiH, SNSD, te stranke Šestorke. NES i Stranka za BiH, koji su bili dio Osmorke, početkom januara su odlučili da neće biti dio većine na državnom nivou.

Borjana Krišto je nova predsjedavajuća Vijeća ministara, a ministri su: Elmedin Konaković (vanjski poslovi), Nenad Nešić (sigurnost), Zukan Helez (odbrana), Zoran Tegeltija (finansije i trezor), Davor Bunoza (pravda), Staša Košarac (vanjska trgovina i ekonomski odnosi), Edin Forto (komunikacije i promet), Sevlid Hurtić (ljudska prava i izbjeglice) i Dubravka Bošnjak (civilni poslovi).

Sjednici ne prisustvuje ministar Zukan Helez koji je ranije operisan u Općoj bolnici u Sarajevu. Javnost o tome zvanično nije obaviještena, niti je poznato da li će ministar Helez učestvovati u radu sjednice eventualno online.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...