U Saudijskoj Arabiji poginuo Angelo Grubišić, naučnik koji je radio i za NASA-u

Preporučujemo

Angelo Niko Grubišić, naučnik i univerzitetski profesor koji je radio na unapređenju i sigurnijem dizajnu specijalnih letačkih odijela, odnosno wingsuitova, poginuo je u utorak u Saudijskoj Arabiji. Tridesetosmogodišnji Grubišić poginuo je u nesreći dok je učestvovao u organizovanim skokovima. Grubišić je bio i ovogodišnji prvak Velike Britanije u skakanju s wingsuitom.

“Užasno smo tužni i šokirani Angelovom smrću, a u ovim teškim trenucima smo u mislima s njegovom obitelji. Angelo je napravio mnoge pionirske napretke i mnogo je doprinio naučnon radu univerziteta. Posebno se istaknuo na području astronautike i bio je užasno popularan među studentima i kolegama”, poručili su s njegova univerziteta u britanskom gradu Southamptonu.

- -

Grubišić je na univerzitetu 2015. godine pokrenuo projekt Icarus, koji je za cilj imao dizajnirati wingsuit s kojim će se moći oboriti rekordi, ali i unaprijediti sigurnost leta. Ranije je sarađivao s NASA-om i Europskom svemirskom agencijom (ESA), a 2018. je radio i kao konzultant na ESA-inoj misiji BepiColombo, kojoj je cilj bio doći do Merkura.

Ranije ove godine Grubišić je došao do nekih dokaza u istrazi smrti Roba Haggartyja koji je poginuo 2018. godine kada je tokom jednog skoka u Italiji izgubio kontrolu nad svojim wingsuitom.

Najnovije

Nakon što se uhljebio, Konakovićev Kapo opet na listi za Vijeće, a Adnan, sin odlikovanog šehida, još traži posao!

Za Patriju piše: Rasim Belko Kada smo prije dvadesetak dana objavili priču o Adnanu Čamdžiću, sinu odlikovanog šehida koji nije...