U Siriji uzeta oprema iz medicinskog konvoja

Preporučujemo

Prvi konvoj s humanitarnom pomoći “na putu je” prema Istočnoj Guti gdje približno 400.000 stanovnika, opkoljenih sirijskom vojskom od 2013., trpi veliku nestašicu. Iz kamiona s medicinskom pomoći, snage Asadovog režima uzele su većinu medicinske opreme.

“Pomoć je konačno na putu. Uz toliku patnju, radi se o utrci protiv vremena kako bi se dospjelo do ljudi u Istočnoj Guti”, napisao je u tvitu predsjednik Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer.

- -

Nekoliko minuta ranije Robert Mardini, šef operacija ICRC-a na Bliskom istoku, također je napisao tvit: “Konačno… Konvoj sirijskog Crvenog polumjeseca, ICRC-a i UN-a s očajnički nužnom pomoći za više desetaka hiljada osoba kreće prema Istočnoj Guti, u Siriji”. Medicinska pomoć i hrana za 27.500 osoba Konvoj obuhvaća 46 kamiona i prevodi medicinsku pomoć i hranu za 27.500 osoba, po UN-u.

Dospio je do razine sektora Al Vafidin, kontrolne točke koju su uspostavili Rusi i Sirijci za humanitarni koridor prema Istočnoj Guti, istaknuo je u tvitu Pawel Krzysiek, glasnogovornik ICRC-a u Siriji.

Taj je humanitarni koridor predviđen u okviru svakodnevne “humanitarne stanke” od pet sati koju je najavila Rusija, a stupila je na snagu u utorak kako bi se omogućilo upućivanje pomoći i izlazak civila iz te enklave, smještene blizu Damaska.

Sirijski vladini dužnosnici uklonili su na kontrolnoj tački medicinsku opremu potrebnu za operativne zahvate i obradu trauma, ali i zalihu inzulina iz kamiona koji se probijaju prema Guti, piše Reuters pozivajući se na izvore iz Svjetske zdravstvene organizacije.

- -

 “Sve što smo imali za liječenje trauma, dijalizu, opremu za operacije i inzulin, iz kamiona su izvadile snage sigurnosti sirijske vlade”, napisao je službenik organizacije u mailu.

Dodao je kako je tokom inspekcije na jednom od kontrolnih tačaka uklonjeno oko 70 posto opreme iz kamiona u konvoju.

Drugi konvoj kreće u četvrtak Drugi konvoj trebao bi krenuti u četvrtak, po UN-u, prenosi index.hr.

Na terenu snage sirijskog režima kontroliraju trećinu pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti gdje je u tijeku kopnena ofenziva kako bi se pobunjenicima oduzelo posljednje uporište na vratima glavnog grada Damaska, objavio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...