U skoro svim općinama u KS ponovno se prebrojavaju glasovi: Stižu novi zahtjevi

Preporučujemo

Kako N1 saznaje iz Općinskih izbornih komisija u Kantonu Sarajevo i to Centar, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža, Vogošća ponovo se broje glasovi sa određenih biračkih mjesta po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za Općinu Stari Grad Sarajevo potvrdila nam je Nevzeta Mulalić, predsjednica tamošnje izborne komisije.

Kako nam je objasnila jučer su se ponovo brojali glasovi sa šest biračkih mjesta i to za pojedine nivoe vlasti. Razlog po kojem je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova je da broj glasova u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju glasačkih listića.

Također, Mulalić je za N1 pojasnila da danas počinje ponovno brojanje na ukupno 11 biračkih mjesta sa područja ove općine i to jedno zbog pakovanja materijala, a ostalih 10 zbog objedinjavanja izbornih rezultata i brojanja glasačkih listića. Sa navedenih biračkih mjesta brojat će se također listići sa određenog nivoa vlasti.

Stižu i novi zahtjevi za dodatno brojanje glasova, do sada je pristiglo još njih 10 koji se obrađuju prvo u Centru za obradu podataka.

N1 saznaje da su navedeni razlozi isti ili slični i u drugim sarajevskim općinama u kojima se vrši prebrojavanje.

Maksida Pirić, portparolka CIK BiH da posmatrači moju biti obaviješteni za ponovno brojanje glasova i da se sve trenutno radi po naredbi CIK-a, a kada se izvrši objedinjavanje i potvrđivanje rezultata tek idu prigovori odnosno zahtjevi stranaka za ponovno brojanje.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...