U Stranci za BiH se priča o Harisu Silajdžiću kao kandidatu za Predsjedništvo BiH

Preporučujemo

Odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održao je danas sjednicu na kojoj su donesene odluke vezane za kandidaturu na predstojećim izborima, ali na kojoj je bilo riječi i o aktuelnim problemima u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SBiH Semir Efendić saopćio je odluku koju je donijelo predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici.

Kako je rekao Efendić, SBiH će biti na listi za izbore na svim nivoima vlasti. Rok za predaju liste sa kandidatima je 3. juli, a do tada će predsjedništvo stranke izaći sa zvaničnom odlukom.

“U slučaju da se odlučimo da li ćemo dati podršku nekom od kandidata drugih političkih opcija, i to ćemo blagovremeno saopćiti. Ukoliko budemo imali sopstvenog kandidata za člana Predsjedništva BiH, to će biti neki kandidat koji ima šansu da pobjedi”, rekao je Efendić.

Ujedno, dodao je i da, prema dosadašnjim razgovorima koji su vođeni unutar stranke, jedan dio članova podržava Harisa Silajdžića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, a drugi dio smatra da se Efendić treba naći na toj listi kao kandidat.

Što se tiče kandidata za ostale nivoe vlasti, Efendić dodaje da će SBiH nastupiti samostalno.

“Što se tiče manjeg bh. entiteta, bili smo dio razgovara vezan za zajednički nastup i taj proces remeti SDA sa svojim instistranjem na rasporedu na tim kandidatskim listama”, ističe Efendić.

S obzirom da budžet za održavanje izbora još uvijek nije usvojen zbog suprotstavljanja HDZ-a, Efendić naglašava da je to dokaz kako HDZ i demokratije ne idu zajedno.

“Oni su navikli da gradonačelnika imaju po 10-12 godina, kao što je slučaj u Mostaru, a da građane u FBiH drže kao taoce sa vladom na čijem je čelu Fadil Novalić”, kaže Efendić.

On tvrdi da se neosiguravanjem sredstava za izbore krši Izborni zakon, Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Efendić se osvrnuo i na probleme koji prethodnih dana potresaju BiH, a riječ je o reviziji međunarodnog suda pravde i špekulacijama o broju ubijene djece za vrijeme opkoljenog Sarajeva.

On ne negira ove probleme, međutim, kaže da se trenutno fokus treba prebaciti na reviziju historije koja se trenutno događa, a koju sprovodi Tužilaštvo BiH i Sud BiH.

Konkretno, riječ je o slučaju Dobrovoljačka i optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH.

Medijima se obratio i Predsjednik kantonalnog vijeća SBiH Almir Bećarević, koji se dotakao problema koji potresaju Kanton Satrajevo.

Tvrdi da Sarajevo čeka zima u kojoj će gas plaćati po rekordno visokim cijenama energenata.

Kao jedam od ključnih problema, Bećarević je istakao poslovanje GRAS-a. Naime, GRAS je, prema dokumentu koji su dobili od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, od planiranog broja vožnji od 1.632.732 nerelizovan je broj od 915.441 vožnji.

“U procentualnom iznosu to je 56 posto je ukupno nerealizovanih vožnji GRASA i ništa ovo ne bi bilo čudno. Međutim, GRAS je za ovo vrijeme od KS dobijao novac kao da je realizovao svih 100 posto vožnji”, kaže Bečarović i postavlja pitanje gdje je onda taj novac.

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...