U subotu na Hastahani manifestacija „Dan za porodicu“

Preporučujemo

Ove subote u parku Hastahana na Marijin Dvoru u periodu od 10 do 15 sati planirano je održavanje manifestacije pod nazivom “Dan za porodicu”, koju organizuju Udruženje “Majka i dijete-Bombon”- Institut za majku i dijete u saradnji sa Općinom Centar i Javnom ustanovom Centar kulture i mladih.

Tim povodom je u prostorijama Centra kulture i mladih u srijedu 21. augusta 2019. godine održana press konferencija na kojoj je prezentovan najavljeni događaj.

- -

–Ova manifestacija predstavlja nastavak Porodičnog dana kojeg smo organizovali u Pionirskoj dolini i stoga u malo drugačijem formatu pripremamo sličnu manifestaciju u parku Hastahana. Postavit ćemo nekoliko punktova u Hastahani gdje će posjetioci od samog ulaza imati likovne radionice, razne maskote, edukativne štandove, koncert „Mravko Travko“ našeg saradnika Latifa Moćevića, razna takmičenja, biće postavljena kućica gdje će članovi Udruženja „Bajka“ za najmlađe održati edukativne radionice tako da će kompletna Hastahana u subotu biti iskorištena za djecu i porodicu. Očekujemo veliki broj posjetilaca, objasnio je Armin Omerović, direktor JU Centar kulture i mladih koji je dodao da je tokom ove godine Centar realizovao oko 60 projekata prvenstveno namijenjenih djeci i porodici.

Belma Šoljanin, direktorica Instituta za majku i dijete kazala je da su u subotu svi roditelji pozvani da sa svojom djecom sudjeluju u ovom događaju.

-Za taj dan smo pripremili edukativni set za 30 budućih roditelja koji se sastoji od prevencije postporođajne depresije, zatim dijela pripreme za dolazak bebe i uspješni početak dojenja i imamo dio koji se odnosi na pedijatrijsku pripremu, odnosno želimo upoznati roditelje sa određenim akutnim stanjima kod beba i djece. Pored navedenog planirana je puzijada, takmičenje tata u presvlačenju beba, biće puno maskota, te drugih sadržaja koji će djecu animirati na aktivnosti. Vjerujemo da je ovo prvi put da nevladin sektor pravi most između institucija i roditelja, kazala je Šoljanin.

U ime Općine Centar prisutnima se obratila Amra Sabrihafizović-Hajdarević iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti koja je kazala da Općina Centar sa načelnikom prof.dr. Nedžadom Ajnadžićem uvijek podržava svaki vid događaja koji za cilj promociju važnosti porodice.

- -

-Punu podršku dajemo navedenom udruženju koje je na adekvatan način prepoznalo potrebe majke i budućih roditelja i nadamo se da ćemo se u subotu družiti u velikom broju, izjavila je Sabrihafizović-Hajdarević.

Alma Hodžić-Badić, predsjednica Udruženja “Majka i dijete-Bombon” je objasnila da je primarna djelatnost ovog udruženja, koje djeluje posljednjih pet godina, edukacija roditelja, djece i djece sa poteškoćama u razvoju i da broji preko 50.000 članova.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...