- Advertisement -

U sukobima u Adenu poginulo 13 osoba među kojima pet članova jedne porodice

Preporučujemo

Najmanje 13 osoba je poginulo, među kojima pet civila, a 61 je povrijeđena u sukobima u Adenu, privremenom glavnom gradu te zemlje, u sukobima između vladinih i snaga Hizam Emni, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), javlja Anadolu Agency.

Prema izjavama svjedoka i zvaničnika zdravstva, u Adenu je ponovo došlo do sukoba između vladinih snaga i emiratskih snaga Hizam Emni. U sukobima je poginulo pet članova jedne porodice, među kojima i jedno dijete, te osam naoružanih osoba.

Neimenovani izvor iz vojne bolnice Basuheyb u Adenu potvrdio je kako je ova bolnica danas primila najmanje 61 povrijeđenu osobu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Sindikalisti: Ili povećanje minimalne plaće ili protesti u septembru

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznio je optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića, kazavši...