U Tunisu socijalne reforme nakon nemira: Predsjednik optužio novinara za oštećenje imidža

Preporučujemo

Čini se da su nemiri u Tunisu ipak imali odjeka. Naime, vlada ove zemlje planira poboljšati zdravstvenu zaštitu i pomoći siromašnima, a odluka je došla samo nedjelju dana nakon nemira koji su izazvani mjerama štednje.

Ministar za socijalna pitanja Tunisa Mohamed Trabelsi jučer je objavio kako će siromašne porodice dobiti veću pomoć. Tako će umjesto 150 dinara (oko 45 funti) dobijati mjesečno između 180 i 210 dinara.

- -

Također, rekao je i da će reforme koje se pripremaju nekoliko prošlih mjeseci garantovati medicinsku pomoć za sve stanovnike, kao i smještaj za ugrožene.

„Pomoć će obuhvatiti oko 250.000 porodica. Pomoći ce siromašnima i srednjoj klasi“, rekao je.

Ova zemlja Sjeverne Afrike je prodrmana nizom protesta zbog siromaštva i nezaposlenosti u okviru kojih je stotine ljudi uhašeno.

Najava ove reforme je došla nakon što se predsjednik Beji Caid Essebsi konsultovao sa političkim partijama, zadrugama i zaposlenima, piše CNN.

- -

Na samom otvaranju konsultacija, predsjednik je optužio jednog stranog novinara kako izvještajima o protestima širi nemir i oštećuje imidž ove države te je dodao kako će posjetiti oštećena naselja tokom ovih protesta.

Inače, Tunis je ekonomski pogođen nakon niza džihadskih napada 2015. godine, te je vlada osigurala oko dvije miljarde funti od IMF-a u zamjenu za smanjenje budžetskog definicita i finansijske reforme.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...