U Turskoj za sedmicu neutralizirano 40 terorista

Preporučujemo

U antiterorističkim akcijama organiziranim od 16. do 23. jula u Turskoj neutralizirano je 40 terorista, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je kako su pripadnici snaga sigurnosti u pomenutom periodu organizirali 1.898 akcija.

- -

Privedene su 3.883 osobe, od toga 439 zbog terorizma, 118 zbog ilegalnih migracija i 3.326 u okviru borbe protiv trgovine i zloupotrebe narkotika.

Privedena je 81 osoba zbog optužbi da je pomagala teroristima PKK-a, 13 zbog optužbi za povezanost s terorističkom organizacijom ISIS i 11 zbog sumnje da su član ljevičarskih terorističkih organizacija. Također, u okviru borbe protiv terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) 334 osumnjičene osobe. U organiziranim akcijama neutralizirano je 40 terorista, od toga je 26 ubijeno, šest je zarobljeno, a osam se predalo.

Među neutraliziranim teroristima je i Meryem Ozsogut koja se nalazila na sivoj listi traženih terorista. U akcijama pripadnika snaga sigurnosti organiziranim u Diyarbakiru, Tokatu i Hakkariju uništena su tri skloništa, skrovišta i pećine i 12 eksploziva kućne izrade.

Zaplijenjeno je 39 kilograma materijala koji se koristi za izradu eksploziva, 16 ručnih bombi, projektil, 21 komad oružja i 1.100 komada municije.

- -

U akcijama u sklopu borbe protiv narkomafije zaplijenjeno je više od 1,4 tone marihuane, 15 kilograma heroina, 1,5 kilograma kokaina, 729.009 stabljika indijske konoplje i veće količine ostalih opojnih sredstava.

Tokom borbe protiv ilegalnih migracija, uhvaćen je 6.801 migrant i izbjeglica, od toga 740 njih u morskom prostoru Turske.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...