U Tuzli uhapšen osumnjičeni za organizovanje grupe koja je prebacivala migrante iz BiH u EU

Preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, u sklopu operativne akcije Hirijet, na području Tuzle realizovali pretrese na dvije lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, saopćila je SIPA.

Kako su dodali, jedna osoba je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo krijumčarenje ljudi u vezi sa krivičnim djelom organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.
Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik – osnivač i direktor firme za međunarodni transport u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal sa ciljem prevođenja više migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Evropske unije, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju uvjete za legalan ulazak u Evropsku uniju.

- -

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također, ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC).
Uhapšeni će biti ispitan u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o njegovom daljem statusu odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...