U UKC RS trenutno 52 pacijenta sa potvrđenim virusom Influenza tip A

Preporučujemo

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske trenutno se nalaze 52 pacijenata koji se liječe zbog posljedica i komplikacija gripa (AH1N1), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima UKC RS iznesenim na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane hospitalizovano je 12 pacijenata sa teškom formom akutnog respiratornog distres sindroma i dokazanim virusom Influenza tip A, u Klinici za plućne bolesti liječi se 10 pacijenata sa istim tipom virusa, a u Klinici za infektivne bolesti je 30 pacijenata.

- -

“Ukupan broj pacijenata u UKC RS do sada liječenih je 193, od čega je umrlo 18 osoba, odnosno 9.3 odsto liječenih pacijenata”, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane istakao je da je gripa je oboljenje koje nas pogodi svake godine.

“Ovo što se dešava ove godine nije ništa novo”, rekao je on i dodao da je ove godine primjetan veći broj oboljelih od teških respiratornih infekcija.

Prema njegovim riječima oko 80 odsto pacijenata, osim virusa gripe imali su i neku drugu tešku bolest, a najčešće su u pitanju maligne ili dugotrajne hronične bolesti koje su oslabile imunitet pacijenata.

- -

“Ne bih rekao da ima mjesta za paniku, ali da je agresivniji virus – to svakako jeste”, rekao je on.

Nataša Milivojević, načelnik Jedinice intenzivnog liječenja Neurološke klinike u UKC Ljubljana sa kojom UKC RS sarađuje u okviru procesa kontinuirane medicinske edukacije ljekara iz oblasti intenzivne medicine u UKC Ljubljana istakla je da su uslovi u UKC RS sada slični uslovima u Ljubljani, kao i da se u Banjaluci koriste iste metode za liječenje.

Odgovarajući na pitanja novinara, Đajić je istakao da postoje instrukcije o zabrani posjeta u UKC RS, ali da će o tome odlučiti u petak kada se direktori svih bolnica sastaju sa resornim ministrom u Vladi RS.

Najnovije

Predsjedništvo BiH na radnom doručku s Erdoganom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prisustvovalo je radnom doručku kod predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana. - Tokom prijateljskog razgovora, koji...