U utorak komemorativna sjednica povodom smrti akademika Štrausa

Preporučujemo

Komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) povodom smrti čuvenog sarajevskog arhitekte i akademika Ivana Štrausa održat će se u utorak, 28. augusta 2018. godine u 10 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahrana će se obaviti istog dana na gradskom groblju Bare u 12.45 sati. Ispraćaj će biti ispred ateističke kapele. Štraus je 24. augusta 2018. preminuo u Sarajevu u 90. godini.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine saopćila je kako je njegova smrt veliki gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

”Bit će upamćen kao voljen čovjek, veliki stručnjak i umjetnik. Ostat će trajno u sjećanju mnogih generacija saradnika i kolega. Akademik Štraus je predstavnik jednog doba i jedne arhitektonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku koja je u toku”, navodi se u saopćenju.

Njegova arhitektonska djela obilježila su jednu epohu, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...