Ubica trudnice u Prištini izvršio samoubistvo

Preporučujemo

Nakon što je policija pokušala ubijediti ubicu trudnice na Kosovu, da se preda, on je počinio samoubistvo.

Tu informaciju je saopćio ministar unutrašnjih poslova ove države Dželal Svečla (Xhelal Sveçla).

Kosovska policija je ranije raspisala potjernicu za Sokolom Halilijem zbog sumnje da je 30. novembra ubio svoju suprugu u dvorištu Kliničko Univerzitetskog centra Koosva, koja je bila pred porođajem.

Psihičko i fizičko nasilje

Ministrica pravde Kosova Albulena Hadžiu (Haxhiu) je ocijenila da su se nadležne institucije ponijele neodgovorno kada je u pitanju slučaj ubistva trudnice, te najavila ostavke i smjenu policijskih zvaničnika čim se utvrdi “institucionalni neuspjeh”.

Žrtva je u julu ove godine prijavila supruga za psihičko i fizičko nasilje, a imala je zaštitnu mjeru, odnosno njemu je izrečena zabrana prilaska.

Usmrtio je sjekirom

Fitim Gaši (Gashi), advokat u organizaciji Mreža žena Kosova, je za RSE ocijenio da je tužilaštvo trebalo da spriječi okrivljenog da počini zločin na osnovu prethodno počinjenih krivičnih djela.

Ocijenio je i da je nemoguće da svi slučajevi koji su pod zaštitom budu pod stalnom pratnjom policije, “osim u posebnim slučajevima”.

Ubijena trudnica 30. novembra je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra saopćeno da je muškarac sjekirom usmrtio svoju ženu.

Događaj se također desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je povećan posljednjih godina.

Prema podacima Kosovske policije koje su date Radiju Slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

Najnovije

Izrael tražio od Pape i Crvenog križa da pomogne u oslobađanju četvero zarobljenih građana

Izrael je u srijedu apelovao na papu Franju, lidera Međunarodnog odbora Crvenog krsta i glavnog sekretara Ujedinjenih nacija da...