- Advertisement -

Ubijen pukovnik iranske Revolucionarne garde, Teheran optužio Zapad za atentat

Preporučujemo

Pukovnik moćne Iranske revolucionarne garde ubijen je u atentatu u Teheranu.

Prema izvještajima, dvojica naoružanih napadača na motociklu pet puta su pucala u pukovnika Sayada Khodaija u automobilu ispred njegove kuće.

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, a za napadačima je u toku potraga.

To je najveći sigurnosni incident u Iranu od 2020. godine kada je ubijen vodeći nuklearni naučnik, kaže BBC-jev urednik za Bliski istok Sebastian Usher.

Slike s mjesta događaja prikazuju okrvavljenog muškarca u automobilu s još uvijek vezanim sigurnosnim pojasom.

Pukovnik Khodai bio je stariji član elitnih snaga Quds, tajne vanjske jedinice Revolucionarne garde (IRGC) koja izvodi operacije u inostranstvu. Sjedinjene Države optužuju ove snage da podržavaju terorističke organizacije i da su odgovorne za napade širom Bliskog istoka.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da su pukovnika ubili “zakleti neprijatelji” Irana koji su “teroristički agenti povezani s globalnom arogancijom” – što se odnosi na SAD i njihove saveznike – i rekao da druge zemlje “koje tvrde da se bore terorizma nažalost šute i podržavaju ga”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...