Ubijeni fotograf u Kabulu otac je šestero djece, 22 godine radio je za AFP

Preporučujemo

Shah Marai, glavni fotograf ureda AFP-a u Kabulu, koji je ubijen u današnjem napadu bombaša samoubojice, bio je karizmatičan, hrabar novinar koji je izvještavao o krvavom afganistanskom sukobu, piše AFP.

Marai je 22 godine radio za AFP, a iza njega su ostale dvije supruge i šestero djece, uključujući i jedinu kćer koja se rodila ranije ovog mjeseca. Njezino rođenje proslavilo se prije nešto više od tjedan dana u uredu AFP-a u Kabulu.

Marai je poginuo u napadu u kojem je poginulo još najmanje sedam novinara i četiri policajaca, ukupno najmanje 29 ljudi, dok ih je najmanje 45 ozlijeđeno prema informacijama afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova. Marai je jutros došao snimiti mjesto prvog današnjeg bombaškog napada, kada je odjeknula i druga bomba i ubila ga.

ekoliko trenutaka prije nego je stigao na mjesto gdje je poginuo, poslao je poruku drugom fotografu AFP-a da se ne brine zato što je “zapeo” u prometnoj gužvi jer će on stići na mjesto događaja. “Ništa ne brini, ja sam ovdje”, napisao je kolegi Marai.

AFP je napisao u tekstu da njegove “moćne” fotografije dokazuju kakvom je nezamislivom nasilju svjedočio tijekom godina. I njemu su prijetili i pretukli ga talibani, a nekoliko puta je tijekom rada doživio velike osobne gubitke, uključujući ubojstvo njegova dobrog prijatelja i izvjestitelja AFP-a Sardara Ahmada koji je 2014. godine ubijen u napadu talibana zajedno sa svoje dvoje djece i suprugom.

Marai je kao vozač počeo raditi u uredu AFP-a u Kabulu 1996., godine kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu. Počeo je fotografirati, a od 2000. godine je bio jedini fotograf AFP-a u Kabulu te je preko satelitskog telefona iz ratom opustošenog grada slao fotografije u AFP-ov ured u Islamabadu.

“Mrzili su novinare”, napisao je o izvještavanju o talibanima 2016. godine na AFP-ovom blogu naslovljenom “Kada nestane nade”. “Rijetko sam se u to vrijeme potpisivao na svoje fotografije kako ne bi privukao neželjeno pažnju na sebe”, dodao je Marai. Potom je fotografirao i američku invaziju na Kabul te je sa velikom nadom dočekao oslobađanje grada od talibana.

No, to mirno razdoblje potrajalo je samo do 2005. godine kada su se talibani regrupirali i ponovno je počelo nasilje. U blogu koji je napisao povodom 15. godišnjice američke invazije, Marai je napisao da strahuje s djecom izaći na ulice Kabula zbog bombaških napada, prenosi radiosarajevo.

Najnovije

Aplikacija Sky protresla policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH

Šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim raspakivanjem aplikacija Sky i Anom,...