Ubijeno više desetina ukrajinskih ratnih zarobljenika u okupiranom Donjecku

Preporučujemo

Najmanje 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika je ubijeni, a 75 povrijeđeno u raketnom napadu na zatvor u gradu Olenivka, dijelu Donjecke oblasti koji je okupiran od strane ruskih snaga. Obje strane su optužila jedna drugu za ratni zločin.

Rusija je u svome saopćenju optužila Ukrajinu da je provela krvavu provokaciju i raketnim sistemom Himars gađala zatvor u Olenivki. U zatvoru su bili smješteni vojnici puka Azov koji su zarobljeni u Mariupolju.

- -

-Pritvorski centar u području naselja Yelenovka (Olenivka), u kojem se nalaze ukrajinski vojni zarobljenici, uključujući militante formacije Azov, pogođen je raketnim napadom iz američkog višecevnog raketnog sustava HIMARS, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Osim ratnih zarobljenika prema podacima koje je objavila ruska strana u napadu je ranjeno i osam službenika pritvorskog centra.

Sa druge strane Generalštab ukrajinske vojske je negirao ruske navode i optužio Rusiju da je izvela namjerni napad na zatvorski centar kako bi optužila Ukrajinu za ratne zločine.

-Prema riječima komandanta raketnih snaga i artiljerije Zapovjedništva kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, Oružane snage Ukrajine nisu izvodile raketne i topničke udare u području naselja Olenivka, navela je ukrajinska strana.

- -

Također, Ukrajinci su iznijeli podatke do kojih je navodno došla njihova obavještjna služba da je Rusija izvela raketne napade u pravcu Olenivke.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...