Ubio 20-godišnjeg radnika na pumpi jer mu je tražio da stavi masku: “Branio sam svoja prava”

preporučujemo

Njemačka javnost je u šoku nakon što je prodavač na benzinskoj pumpi ubijen zbog toga što je jednu stranku upozorio da mora staviti zaštitnu masku.

– Šokiran sam zbog toga što je neko ubijen samo zato što je htio zaštititi druge – rekao je socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Scholz. On je dodao kako se društvo mora žestoko oduprijeti podjelama i mržnji.

U utorak je u javnost dospjela vijest kako je 20-godišnji student, koji je povremeno radio kao prodavač na benzinskoj pumpi u Idar-Obersteinu na zapadu zemlje, u subotu uvečer ubijen zato što je kupca upozorio zbog nenošenja zaštitne maske.

U međuvremenu je uhapšen i osumnjičeni 49-godišnjak, koji je objasnio kako je “samo htio obraniti svoje pravo”.

Kancelarska kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock je objasnila da je ubojstvo logičan slijed radikalizacije tzv. Queerdenker (Oni koji razmišljaju drugačije) scene, koja odbija mjere borbe protiv širenja zaraze.

– Mene je duboko potresla vijest o mladom čovjeku koji je ubijen samo zato što se držao pravila – rekla je Baerbock.

Prema riječima osumnjičenog, koji je u međuvremenu priznao djelo, na ubistvo su ga potaknule trenutne mjere protiv pandemije koje ga “teško opterećuju”. Osumnjičeni je, nakon prvog upozorenja prodavača da na benzinskoj pumpi mora nositi masku, otišao kući i vratio se s maskom, koju je međutim na kasi skinuo i nakon ponovnog upozorenja je ustrijelio 20-godišnjeg prodavača.

Kako proizlazi iz protokola saslušanja, osumnjičeni je skidanjem maske htio isprovocirati prodavača. Prema riječima državnog odvjetništva, osumnjičeni ne posjeduje dozvolu za oružje i trenutno se ispituje kako je došao do pištolja kojim je počinjeno ubistvo.

Najnovije

Autor pjesme “Pukni, zoro” u šoku slušao Dodikovo pojašnjenje o tome kako je nastala pjesma

Popularni slovenački kantautor Magnifico u šoku i sa nevjericom gledao je dio press konferencije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika...