Ubistvo Jelene Marjanović u Srbiji: Ključno će biti svjedočenje male Jane

Preporučujemo

Nova optužnica protiv Zorana Marjanovića, osumnjičenog da je ubio Jelenu Krsmanović, dopunjena je posljednjim svjedočenjem njihovog djeteta. Međutim, tužilaštvo sumnja da je dijete instruisano kako da priča sa tužiocem.

Kako Blic saznaje, svjedočenje devojčice, koje je obavljeno prošle nedjelje u tužilaštvu, od krucijalnog je značaja za dalje krivično gonjenje Zorana Marjanovića jer ukazuje na to da su na Janino mišljenje i viđenje dana ubistva uticali članovi porodice Marjanović.

- -

“Oni su instruisali dijete šta i kako da kaže da bi bila odbrana. Nadali su se da će djevojčica da izvuče tatu, učeći je šta i kako da priča”, kaže izvor.

Više tužilaštvo je ovim iskazom dopunilo optužnicu kojom tereti Marjanovića za teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora. Optužnica je u srijedu stigla u Viši sud u Beogradu, koji će razmotriti da li će je ovaj put prihvatiti. Više javno tužilaštvo svjedočenje male Jane (7), kćerke ubijene pjevačice Jelene Krsmanović, vidi kao ključni dokaz protiv njenog oca Zorana jer smatra da je dijete instruisano.

“Djevojčica je na saslušanju koristila riječi neprimjerene za njen uzrast. Govorila je „pritvor“, „okrivljeni“… što jasno ukazuje na to da je na nju ostavilo traga to što dvije godine od ubistva majke živi sa porodicom okrivljenog. Cijeli njen iskaz može da se protumači na isti način – djevojčica je naučena šta i kako da govori”, kaže izvor Blica upoznat sa istragom.

Prema njegovim riječima, tako naučeno dijete zapravo je upotrebljavalo iste reči koje su tokom istrage govorili i sami Marjanovići: “Djevojčica je odmah na početku saslušanja ispričala da je njen tata u pritvoru jer su ga „pogrešno okrivili neki ljudi koji lažu“ i „novinari“, kao što su pričali Marjanovići. Ona je ispričala da je njena mama otišla da trči, a da su poslije nekog vremena ona i Zoran vidjeli da je nema, nakon čega su je tražili. Sve što je pričala izgledalo je pripremljeno, a često bi znala da se zbuni na nekim pitanjima koja se tiču nestanka njene mame.”

- -

Već danas Apelacioni sud bi trebalo da donese odluku po žalbi advokata Marjanovića, kojom se traži da se ukine rešenje o Zoranovom pritvoru. Ako ga ponovo, treći put po redu poništi, vanpretresno vijeće Višeg suda opet će morati da odlučuje o produženju pritvora. Ukoliko Marjanović ostane u pritvoru, to će biti signal da svjedočenje djevojčice i za sud predstavlja dokaz koji zaista potvrđuje da postoji sumnja u Marjanovićevu nevinost. Makar dovoljno velika da ga konačno odvede pred sud, prenosi radiosarajevo.

U optužnici protiv Marjanovića stoji da je 2. aprila 2016. na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu Jelenu dok je u neposrednoj blizini mesta na kojem je pjevačica usmrćena stajala njihova maloljetna kćerka. Nalaz vještaka pokazao je da je Jelena usmrćena na mjestu na kojem je pronađena. Uprkos očiglednom instruisanju djeteta, advokat odbrane Zorana Marjanovića Nikola Dumnić smatra da je optužnica očekivana, ali nelogična. U optužnici se navodi da je Marjanović svoju suprugu ubio najvjerovatnije metalnim predmetom. Kako se navodi u optužnici, Jelena je krenula da trči, a Zoran je sa kćerkom pošao za njom.

Kada ju je sustigao, ostavio je dijete samo da bi potom izbo Jelenu po ruci i glavi. Nalaz vještaka pokazuje da ju je onda udarao po glavi dok je pokušavala da se spase. Njeno tijelo u vodi bilo je najmanje šest sati, navodi se u nalazu vještaka, a možda i deset sati prije nego što su je pronašli policijski psi. Forenzičari su u Zoranovom „mercedesu“ pronašli tragove Jelenine krvi na zadnjem sjedištu.

Nalaz vještaka pokazao je da se na gumici za kosu i na bateriji njenog telefona nalaze pjevačicini DNK tragovi, ali i DNK koji bi mogao da odgovara muškim članovima porodice Marjanović – Zoranu, Vladimiru i Milošu.

Na Zoranovoj garderobi pronađeni su tragovi blata sa kanala na nasipu u Borči.

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...