Ublažite stres ishranom

Preporučujemo

Faktori koji izazivaju stres na poslu su često neizbježni. Međutim, umjesto da se smirujete slatkišima, cigaretom i sl. konzumirajte hranu koja ublažava stres.

Orasi

Ishrana bogata orasima i orahovim uljem može da pripremi organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su naučnici Univerziteta Pennsylvania State. Oni su, prije svega, željeli da otkriju kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utiču na krvni pritisak tokom mirovanja, kao i za vrijeme stresa.

Sok od nara

Popijte čašu soka od nara, savjetuju stručnjaci. Tako ćete se osjećati bolje i porašće vam volja za poslom. Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka došli nakon što su analizirali podatke grupe ispitanika koji su dvije sedmice svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a takođe su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu.  Nakon dvosedmičnog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili “inspirisani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji”. Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivicu ili sram.

Tunjevina

Tunjevina je namirnica koja čuva naše srce i krvne sudove, jer sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina. Čak je i jedna konzerva tune dovoljna za pokrivanje sedmične potrebe omega-3 masnih kiselina. Ona je takođe dobar izvor proteina i mnogih nutrijenata.

4 Vitamin B

Naučnici s australijskog Univerziteta Svimburne preporučuju konzumaciju vitamina B ako želite da umanjite stres. Procijenili su s kojim je stepenom stresa na poslu suočeno 60 ispitanika na početku studije, 30 dana poslije i 90 dana kasnije. Polovina ispitanika je uzimala dodatke prehrani s vitaminom B, dok su drugi ispitanici uzimali placebo. Na kraju su stručnjaci ustanovili kako su osobe koje su uzimale vitamin B osjećale manje stresa na poslu na kraju studije nego tri mjeseca prije. S druge strane, ispitanici placebo grupe nisu pokazali nikakvu promjenu. “Snižavajući stres takođe možemo sniziti rizik od zdravstvenih problema, kao što  su bolesti krvnih sudova, depresija i tjeskoba”, izjavio je voditelj studije Con Stough. Vitamin B možete pronaći i u piletini, ribi, mlijeku, žumancu, integralnim žitaricama i grahu.

(ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Za potrebe izbora 80 mještana sela Čengić “oslijepilo” preko noći kako bi imali vodiče za glasanje

U selu Čengić kod Bijeljine, zabilježena je jedna zanimljivost. U tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slijepih i...