– Nakon velikog rada i uloženog truda, koji je trajao gotovo cijelu školsku godinu, zatim kvalifikacija i online STEM olimpijade, učenice i učenici drugog razreda MYP programa Druge gimnazije Sarajevo takmičili su se u finalu STEM Grand olimpijade od 19. do 24. jula. Olimpijada je održana u Frankfurtu, a naši učenici su imali priliku da se takmiče s učenicima iz cijelog svijeta, i to u različitim akademskim disciplinama – saopćili su iz Druge gimnazije.

- -

Matea Šarkinović, Mona Husein, Soraja Salčin, Kamran Karić, Ammar Pašanović, Ian Lalić, Rijad Pejkušić su učenice i učenici koji su pojedinačno, a samim tim i ekipno, osvojili zlatne medalje u disciplini Popular Science (biologija, fizika i hemija integrirano).

Prvih 10 učenika u svijetu su svi dobitnici zlatne medalje, narednih 10 srebrne, a potom narednih 10 bronzane.

– Naša Matea je najbolja u prvih 10! Čestitamo našim sjajnim učenicima, kao i profesoricama Dževdeti Dervić, Stanislavi Marjanović i Dženisi Buljugić, bez čijeg nesebičnog prenošenja znanja i mentorske podrške, ovakav rezultat ne bi bio moguć. Nadamo se da će nas svi zajedno učiniti ponosnim i narednih godina – saopćili su.