Učenici drugog razreda srednjih škola posjetit će Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Preporučujemo

U školskoj 2018/2019. godini je planirana posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari učenika koji pohađaju drugi razred srednje škole, a realiziranje navedene aktivnosti će početi u ponedjeljak 08. oktobra 2018. godine, polaskom prve grupe učenika iz Druge gimnazije, Gimnazije Obala i Katoličkog školskog centra.

Svaka srednja škola će obezbijediti prisustvo nastavnika historije i po jednog nastavnika za svako odjeljenje iz škole, koji će biti pratnja učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari.

- -

Nastavnici historije su dužni pripremiti se na adekvatan način, te za vrijeme puta prema Potočarima, učenicima prenijeti historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercgvonu 1992-1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili 11.7.1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga.

U Memorijalnom centru će biti održan i historijski čas za sve učenike i nastavnike.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je u Budžetu obezbijedilo sredstva za realiziranje ove  aktivnosti, jer im je u interesu da Memorijalni centar učenici posjećuju svake godine.

Na ovaj način žele kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...