Udruženja žrtava i svjedoka genocida traži javno izvinjenje TVSA

Preporučujemo

Udruženja žrtava i svjedoka genocida objavilo je reakciju na prikazivanje filma “Tužilac, branilac, otac i sin”, koji je objavljen 11. jula na TVSA.

Nakon što smo dobili informaciju da je Televizija Sarajevo (TVSA) 11. jula 2019, nakon cjelodnevnog programa posvećenog obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici, u večernjim satima emitovala film o lažnom svjedoku u predmetu Krstić pod nazivom “Tužilac, branilac, otac i sin”, od uredništva TVSA tražimo javno izvinjenje, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

U ovom Udruženju smatraju da je prikazivanje navedenog filma na dan obilježavanja genocida u Srebrenici uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, a posebno uvreda za žrtve-svjedoke koji su svoje živote posvetili svjedočenjima pred sudovima i borbi za dokazivanje istine.

Nije ljudski prema žrtvama-svjedocima da se na najteži dan u njihovom životu prikazuje film u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji postavlja sumnju u njihovo svjedočenje i negira sadržaj presude kojom je utvrđen genocid. Ističemo, prva pravosnažna osuđujuća presuda za genocid izrečena je Radislavu Krstiću i ona je povijesno važna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i cijeli demokratski svijet, navode u Udruženju.

Zbog toga Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od uredništva TVSA javno izvinjenje zbog prikazivanja filma 11. jula, a u suprotnom će razmotriti sve pravne mogućnosti za pokretanje postupka pred nadležnim sudom, navodi se u saopćenju.

Najnovije

Sjećanje na 3.000 ubijenih u Višegradu: U Drinu spuštene ruže

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih "Višegrad 92" i "Žena – žrtva rata" danas je...