Udruženja žrtava: Ljekar u čijem dvorištu su pronađene kosti žrtava genocida i dalje radi

Preporučujemo

Nakon više mjeseci od saznanja i pronalaska kostiju u dvorištu ljekara, te nakon što je utvrđen identitet žrtava, a radi se o žrtvama genocida, ljekar je i dalje bez ikakvih posljedica i uredno obavlja posao u Brčkom, stoji u saopćenju pet udruženja žrtava.

“Zločin koji je počinio ne zabrinjava nikoga u BiH, osim žrtava.

- -

Ovaj monstruozni čin skrivanja posmrtnih ostataka žrtava, naročito u vlastitom dvorištu, predstavlja vrhunac moralne pokvarenosti i nepoštovanja prema životu i dostojanstvu onih koji su stradali tokom ratnih devedesetih godina.

Pitanje je, kome je u interesu da se ovaj slučaj monstruoznog zločina zataška i minimizira?

Zahtjevamo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko da bez odlaganja provedu postupak udaljavanja liječnika ili njegovo hapšenje. Ovaj čin ne samo da je u suprotnosti s etičkim i moralnim načelima medicinske profesije, već predstavlja duboko uvredu za pravdu i dostojanstvo svih žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Nastavit ćemo pratiti ovaj slučaj i tražiti pravdu za žrtve genocida, kao i kaznu za one koji su se ogriješili o temeljna ljudska prava i vrijednosti. Nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu, te ćemo nastaviti zagovarati odgovornost za zločine počinjene u prošlosti”, stoji u saopćenju koje potpisuju:

- -

UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA
UDRUŽENJE POKRET „MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA“
UDRUŽENJE „ŽENA PODRINJA“
UDRUŽENJE ŽENE SREBRENICE
UDRUŽENJE MAJKE SREBRENICE

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...