- Advertisement -

UEFA Grassroots dan u Zenici: Fudbalska lopta je najuniverzalnija igračka

Preporučujemo

U Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici je danas u sklopu UEFA Grassroots sedmice održan UEFA Grassroots dan, manifestacija koja za cilj ima promociju fudbala bez obzira na pol, vjersku ili nacionalnu pripadnost ili rasu. Učesnici manifestacije bili su dječaci i djevojčice iz cijele Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestaciju je otvorio generalni sekretar N/FS Bosne i Hercegovine Jasmin Baković, koji se obratio svim učesnicima i rekao kako je fudbal najbitnija stvar na svijetu, a fudbalska lopta najuniverzalnija igračka.

Za Anadolu Agency (AA) Baković je istakao kako je cilj ove manifestacije da se pokaže da je fudbal univerzalni sport.

“Ovo je redovna manifestacija koju organizuje Nogometni/Fudbalski savez uz pomoć i podršku UEFA-e, koja promoviše grassroots fudbal odnosno masovni fudbal u cilju popularizacije i afirmacije ovog lijepog sporta. Danas smo ovdje okupili veliki broj dječaka i djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine, i ovo je veliki dan i velika stvar i za naš Savez i naš fudbal i na ovaj način pokazujemo da smo društveno odgovorna asocijacija i želimo što više da popularišemo fudbal, od najmlađih uzrasta i pokažemo da je fudbal univerzalni sport koji mogu da igraju i dječaci i djevojčice bez obzira na sve razlike koje postoje između njih”, rekao je Baković.

Trener u OFK Bihać Ahmet Kečalović istakao je kako se radi o izuzetno lijepoj manifestaciji, te da su djeca iz ovog kluba oduševljena dolaskom u Zenicu.

“Ovo je nešto prelijepo što je organizovao NFSBiH. Moja djeca su prezadovoljna dolaskom u kamp, da vide šta mi imamo, a predstavit će i naš grad, Bihać i OFK u lijepom svjetlu”, rekao je Kečalović.

Selmir Hadžić, uposlenik Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu, rekao je kako je izuzetno bitno da djeca s poteškoćama u razvoju učestvuju u ovakvim aktivnostima.

“Mi smo danas na poziv NFSBiH dio ove sportske manifestacije na čemu smo zahvalni iz razloga što u našoj ustanovi, i generalno radu s djecom s teškoćama u razovju poklanjamo puno pažnje sportskim aktivnostima u tom rehabilitacijskom radu, a s druge strane ovaj inkluzivni dio odnosno druženje s vršnjacima tipičnog razvoja je izuzetno bitno za našu djecu i koristimo svaku priliku da učestvujemo u raznim aktivnostima. NFSBiH je više puta do sada pokazao dobru volju i poznavanje problematike ove populacije i koristi svaku priliku da nas uključi u aktivnosti kao što je današnji dan”, rekao je Hadžić.

Prije 17 godina na redovnoj konferenciji održanoj u Pragu UEFA je predstavila novi program razvoja, popularizacije i omasovljavanja fudbala/nogometa.

GrassRoots (korijeni trave) program evropske kuće fudbala zvanično je počeo da se primjenjuje od 2004. godine.

GrassRoots program obuhvata svaki segment fudbalske/nogometne igre osim profesionalnog i vrhunskog fudbala/nogometa, što znači da svojim djelovanjem ovaj program danas pokriva više od 90 odsto svih aktivnosti u fudbalu/nogometu.

Na današnjoj manifestaciji su učestvovali polaznici škola fudbala Piksi-Pale, Akademija Atletiko 1919-Orašje, OFK Bihać-Bihać, FK Borac-Jelah, Udruženje Mali most-Mostar, Don Bosco-Žepče, JU Mjedenica-Sarajevo, ŠF Ačko-Doboj, FK Glasinac-Sokolac i NK Fojnica.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...