UEFA se oglasila o statusu Izraela i Rusije u krovnoj kući evropskog fudbala!

Preporučujemo

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da status Izraela u evropskim takmičenjima nije doveden u pitanje zbog sukoba.

Izrael će 21. marta igrati protiv Islanda u play-offu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na neutralnom terenu u Budimpešti. Pobjednik će gostovati Ukrajini ili Bosni i Hercegovini u finalu play-offa pet dana kasnije.

- -

Od oktobra prošle godine izraelski klubovi i reprezentacija ne nastupaju na domaćem terenu iz bezbjednosnih razloga. Ruskim timovima je od marta 2022. godine zabranjeno nastupanje u UEFA takmičenjima.

„Nije bilo takve rasprave ili takve namjere administracije UEFA“, rekao je njen generalni sekretar Theodor Theodoridis. On je rekao da su početak rata u Ukrajini i početak sukoba Izraela i Palestine potpuno dvije različite situacije.

Među izraelskim klubovima, Maccabi Haifa će sljedećeg četvrtka ugostiti belgijski Gent u prvoj utakmici doigravanja Lige konferencija, također u Budimpešti. Maccabi iz Tel Aviva plasirao se u osminu finala, koja se igra sljedećeg meseca.

Ukoliko se Izrael kvalifikuje za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, oni će igrati u grupi protiv Rumunije u Minhenu, Slovačke u Dusseldorfu i Belgije u Stuttgartu.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...